‘Sorry, maar het is toch idioot dat mijn dochter niet meer mag trakteren op school?’
‘Tegenwoordig mag niets meer, lijkt het wel. Mijn dochter haar school heeft besloten dat ze niet meer aan traktaties doen. Dus als er een verjaardag is, doen ze een spelletje en zingen ze een liedje in de kring voor de jarige. Maar trakteren op school? Dat mag niet meer.
Nou, ik vind dat idioot. En zo zonde van hun jeugd. Nu missen ze echt iets. Ik kan me echt nog herinneren hoe het was als kind, het uitdelen van je zelfgemaakte traktatie. Dat maakt indruk. Thuis al voorbereiden en alles mooi versieren… Mijn dochter zal niet weten hoe dat is, trakteren op school. Ik vind dat echt een gemis.
En waarom ze het hebben afgeschaft? Ze vinden het ‘zielig’ voor de kinderen die het niet breed hebben, die dus niet enorm kunnen uitpakken met grote traktaties. De laatste jaren werden die traktaties wel steeds groter. Met een cadeau zoals een knuffeltje, sleutelhanger of boekje erbij. En dan nog snoep, chips en een enorm knutselwerk zodat alles er gelikt uitziet. Ja, dat gaat ook wel erg over de top. Mensen met veel geld bestellen gewoon enorme traktaties voor hun kind, met speelgoed en snoep en alles erbij. Dat gaat ook wel ver. Dan kosten 30 traktaties voor een hele klas zo tweehonderd euro. Geen grap.
Die goede oude tijd van trakteren op school
Want waar is die goede oude tijd van een dropveter met Nibbit-chips ringen eraan gebleven? Dat dat leuk genoeg was als kind? Moet het allemaal in de vorm van een Gameboy of een Pokemon of een nagebouwd poppenhuis? Alles is zo over de top. En daar doen alle ouders aan mee.
En dan krijg je dus dit. Dat steeds meer basisscholen besluiten dat het genoeg is geweest en dat ze helemaal stoppen met trakteren. Ik denk dat het beter is om gewoon duidelijke regels te hebben. Geen cadeaus erbij voor de kinderen, bijvoorbeeld. Maar wel gewoon iets kleins en lekkers wat je kind mooi en leuk vindt. Daar zie ik geen kwaad in. En niet uitdelen, sorry, maar dat is echt gewoon zielig. Dat stomme liedje zingen in de kring… Dat komt daar niet bij in de buurt.’