Huis Vol-gezin verliest dochter (6) door watervergiftiging: ‘Maar ons gouden randje is er nog’

03.01.2024 07:40

Het gezin is bekend van Een Huis Vol, de familie Blom. Maarten en Gerdien hebben acht kinderen. Ze verloren plotseling hun dochter, maar hebben nog steeds plezier in het leven.

Die boodschap willen ze anderen meegeven.

“We willen laten zien dat verdriet geen stempel op je gezin hoeft te zetten. Je kunt verdriet hebben en tegelijkertijd gelukkig zijn.” Hun dochter Miriam overleed op 6-jarige leeftijd. Ze stierf bijna zeven jaar geleden in Albanië aan een vergiftiging. Het gezin woonde daar toen voor het werk van de ouders. Domme pech die het meisjes fataal werd.

Te laat

Ouders Maarten en Gerdien kennen elkaar zestien jaar. Inmiddels hebben ze acht kinderen en doen ze meerdere seizoenen mee aan Een Huis Vol. “We hadden net een kerkkamp gehad in een berggebied. Daar heeft ze waarschijnlijk water gedronken dat niet goed was en daardoor heeft ze een bacterie in haar lichaam gekregen”, legt Maarten uit. “Er is een vergiftiging ontstaan in haar lichaam, een toxic shock. Daardoor zijn al haar organen aangetast. Ze is in haar slaap overleden.” Haar moeder heeft haar gevonden, maar het was toen al te laat.

Toch kunnen ze nu accepteren dat dit het lot heeft moeten zijn en dat hun geloof het gezin nog steeds verbindt. Ze missen haar nog elke dag, maar kunnen ook nog de gouden randjes van het leven zien. “We zijn dankbaar dat we van God de kracht krijgen om door te gaan. Ook weten we dat Miriam op een goede plek is in de hemel. We weten dat we haar ooit weer gaan ontmoeten.”

Ze willen andere families hoop geven na het verlies van een kind. Je kunt nog steeds genieten van het leven na de dood. Dat is moeilijk, maar ze willen die boodschap aan anderen geven. Je moet ook door, als je al andere kinderen hebt.

Watervergiftiging

Bacteriën in water kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van milde tot ernstige infecties. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, maar sommige kunnen potentieel ziekteverwekkend zijn. Het drinken van water dat is besmet met pathogene bacteriën kan leiden tot voedsel- of watervergiftiging.

Enkele veelvoorkomende bacteriële verontreinigingen in water zijn onder andere:

  1. Escherichia coli (E. coli): Sommige stammen van E. coli zijn onschadelijk, maar bepaalde pathogene stammen kunnen ernstige darminfecties veroorzaken.
  2. Salmonella: Deze bacterie kan gastro-intestinale infecties veroorzaken en wordt vaak geassocieerd met voedselvergiftiging.
  3. Campylobacter: Een andere bacterie die vaak wordt geassocieerd met door voedsel overgedragen ziekten, vooral na het consumeren van besmet vlees.
  4. Legionella: Deze bacterie kan ernstige longinfecties veroorzaken, vooral wanneer ingeademd via waterdamp, zoals in besmette airconditioningsystemen.

Om watervergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om water uit betrouwbare en veilige bronnen te gebruiken. Drinkwater moet voldoen aan de normen voor drinkwaterkwaliteit die zijn vastgesteld door de lokale gezondheidsautoriteiten. In ontwikkelde landen wordt meestal drinkwater behandeld en getest op mogelijke verontreinigingen.

Bron: Een Huis Vol