HPV-vaccin: waarom jongens en meisjes van 10 jaar hiervoor worden uitgenodigd

29.08.2022 15:58

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel besmettelijk. Het is belangrijk dat juist jongens en meisjes van rond de 10 jaar hier voor worden ingeënt. 

Waarom dat zo is?

De Rijksoverheid laat weten: ‘Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste.

Kanker door HPV

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Daarom worden alle jongeren, meisjes en jongens dus, in het jaar dat ze 10 worden uitgenodigd voor een vaccinatie. ‘In het jaar dat ze 10 worden, krijgen jongens en meisjes 2 keer een vaccinatie. Na een halfjaar krijgen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik.
Jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming. De HPV-vaccinatie wordt meestal gegeven in een bepaalde week. Het is dus belangrijk dat je naar de afspraak komt die in de brief staat, als je de vaccinatie wilt halen.  Kun je echt niet naar de afspraak komen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidsorganisatie of GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst bij jou in de buurt.’

Waarom bij 10 jaar?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Bron: RIVM