Hoeveel kinderen mogen spermadonoren maximaal krijgen?

08.09.2024 20:47

Dankzij de docu op Netflix ‘The Man with 1000 Kids’ en Jonathans opvallende optreden bij Eva Jinek, is het weer een topic waar over gepraat wordt: spermadonor zijn. Je helpt er anderen mee. Maar wanneer is het genoeg? Wat is moreel gezien te veel? En waar ligt voor de wet de grens? Hoeveel kinderen mogen spermadonoren maximaal krijgen?

In Nederland mogen spermadonoren maximaal 25 kinderen bij maximaal 12 verschillende gezinnen verwekken. Deze limiet is ingesteld om de kans te verkleinen dat donorkinderen later in hun leven met halfbroers of -zussen in aanraking komen zonder dit te weten, wat kan leiden tot ethische, emotionele en genetische complicaties.

De wetgeving wordt strikt gehandhaafd door spermabanken en fertiliteitsklinieken. Dit aantal kan per land verschillen, maar Nederland hanteert dit als een beschermingsmaatregel voor de donorkinderen, de gezinnen en de donoren zelf.

Maar soms kunnen mannen die regels op een bepaalde manier omzeilen, blijkt uit het verhaal van Jonathan Meijer. Hij verwekte voor zover hij zelf weet al 550 kinderen bij honderden verschillende vrouwen. Maar volgens sommige bronnen gaat het zelfs om duizenden kinderen. In de Netflix-serie hebben ze het over minstens 3000 biologische kinderen. Dat betekent dat die kinderen duizenden halfbroers en zussen hebben met 50% van hun DNA, waar ze geen weet van hebben. ‘Ik ben de ooievaar uit Den Haag’, zegt Jonathan er zelf over. Sinds 2023 mag hij geen sperma meer doneren, maar mensen die voor een tweede of een derde kind bij hem terugkomen, mogen dat wel nog vragen.