Hoe lang moet je als vader en moeder in quarantaine als je kind corona heeft?

25.11.2021 09:57

We leven maar in een gekke tijd: want corona is nog altijd een virus dat rondgaat. Als je gevaccineerd bent, is de kans veel minder groot dat je er erg ziek van wordt. Maar je kinderen zijn waarschijnlijk níet gevaccineerd en die kunnen het dus zomaar oplopen, bijvoorbeeld op school.

En wat moet je dan als ouders doen, als je kinderen besmet raken met het coronavirus? Moet het hele gezin dan in quarantaine?

Leeftijd maakt uit

Dit verschilt per leeftijd van de kinderen. Vanaf 8 juli hoeven de huisgenoten van een kind tot 13 jaar met verkoudheidsklachten, koorts of benauwdheid niet meer thuis te blijven. Ook niet in afwachting van een testuitslag van het kind of als het verkouden kind een dringend testadvies heeft, zegt de Rijksoverheid. Als kinderen boven de 13 jaar oud corona-gerelateerde klachten hebben, moet het hele gezin in quarantaine. Jullie moeten je dan ook allemaal laten testen bij een GGD-teststraat.

Dan is er nog een verschil tussen het aantal dagen dat je in quarantaine moet. Dat heeft te maken met of je volledig gevaccineerd bent als ouder of niet.

  • Wel voldoende beschermd? Ga in quarantaine en laat je vijf dagen na de positieve test van het kind zelf testen bij de GGD. Maak eerder een afspraak als je klachten hebt.
  • Niet voldoende beschermd? Laat je meteen de eerste dag na de positieve test van je kind bij de GGD testen. Negatief? Laat je dan na vijf dagen opnieuw testen bij de GGD, ook als je geen klachten hebt.

Wat ook uitmaakt, is of je afstand kunt houden van je kind. Van een tiener gaat dit makkelijker bijvoorbeeld op zijn of haar eigen kamer, dan van een peuter die je nog moet optillen. Als je kind in isolatie kan blijven op zijn of haar kamer, dan blijf je tot tien dagen na het laatste fysieke contact met je kind in quarantaine. Laat je wel op de vijfde dag testen. Is de test negatief? Dan mag je weer naar buiten. Als je je kind moet optillen of vasthouden of verzorgen, en je kunt dus geen afstand houden, dan moet je 10 dagen thuis blijven vanaf het moment dat je kind niet meer besmettelijk is.

Bron: RVD