Dít is hoe de eerste 4 centimeter ontsluiting zullen voelen

23.11.2021 19:37

Ontsluitingsweeën zijn heel spannend en kunnen bij de een sneller gaan dan bij de ander. Maar je begint met een eerste wee en je gaat centimeter na centimeter richting de volledige ontsluiting. Hoe weet je nu wat je kunt verwachten in de eerste fase?

De eerste 4 centimeter kun je eigenlijk al goed inschatten.

Even rusten

Dat verloopt bij veel vrouwen hetzelfde, namelijk. Zeker bij een eerste kindje kan het zijn dat juist de eerste centimeters heel langzaam gaan. Je kunt dan dus onregelmatige weeën hebben die wel 24 uur kunnen duren. Je hebt dan vaak wel weeën, soms zelfs wel om de 4 of 5 minuten, maar ze zijn niet zo krachtig en duren bijvoorbeeld maar een half minuutje. Je kunt ze goed weg puffen en je voelt je meestal nog wel oké, want je hebt wat pauzes tussen de weeën door.

Het beste is om in deze fase nog wat afleiding te zoeken. Praat met je partner, kijk een filmpje, kijk op je telefoon naar iets of lees iets. Je kunt jezelf beter afleiden dan je vol te focussen op de pijn, want dat put je meer uit. En waarschijnlijk moet je vanaf hier nog wel even. Neem zoveel mogelijk rust en als het nacht is, probeer wat te slapen. Je kunt je krachten nog goed gebruiken. Of het veel pijn doet? Dat kan, maar het verschilt per vrouw. De één vind het nu nog makkelijk op te vangen, terwijl de ander al verdoving zou willen.

Lees ook
Zó ziet volledige ontsluiting er dus uit: nu snap je waarom bevallen geen lolletje is

Eerste centimeters

Wat gebeurt er precies? De baarmoederhals, het laagste deel van de baarmoeder, wordt geopend wanneer een vrouw een baby krijgt, via een proces dat cervicale verwijding wordt genoemd. Het proces van het openen van de baarmoederhals (verwijdend) is een manier waarop zorgpersoneel kan volgen hoe de bevalling van een vrouw verloopt.

Er is geen wetenschappelijke vaste regel voor hoe lang de eerste latente en actieve fase bij vrouwen duren. De actieve fase van de bevalling kan variëren van 0,5 cm ontsluiting per uur tot 0,7 cm ontsluiting per uur.

Hoe snel je baarmoederhals verwijdt, hangt ook af van of het je eerste baby is of niet. Moeders die eerder een baby hebben gekregen, hebben de neiging om sneller door de bevalling heen te gaan. Sommige vrouwen zullen gewoon sneller vooruitgang boeken dan anderen. Sommige vrouwen kunnen in een bepaald stadium “vastlopen” en dan zeer snel verwijden.

Bron: Healthline