Het mutsje na de geboorte van je baby, is dat nodig?

19.05.2023 07:54
mutsje na geboorte baby

Als je baby net geboren is, krijgt-ie meteen een mutsje op zijn hoofd. Sommige ouders willen dat niet, want volgens hen zou het huid-op-huid contact ook voor voldoende warmte zorgen. Hoe zit dat? En is zo’n mutsje na de geboorte nodig? 

Een baby heeft het snel koud. Zijn temperatuur wordt geregeld via z’n hoofd, dus een mutsje helpt dan met warm blijven. Sommige ouders vinden zo’n mutsje overbodig. Zij denken dat huid-op-huid contact voldoende is voor de warmte en dat zo’n mutsje er voor zorgt dat de baby minder goed ruikt, terwijl dat juist van belang is voor de band.

Is een mutsje na de geboorte belangrijk?

Een baby komt vanuit de baarmoeder, een fijne, warme plek, heel snel ter wereld. Ze zijn dan nat en hebben natte haren, wat ervoor kan zorgen dat ze het koud krijgen. Daarom is het mutsje een goed idee. Maar als je dat niet zou willen, kun je dit aangeven bij je verloskundige. Waarschijnlijk deppen ze dan eerst de haren van de ouder droog en geven de baby aan de ouders. Er wordt dan extra op de temperatuur gelet.

Huid-op-huid contact baby

Via het hoofdje gaat veel warmte verloren, dus de muts is om afkoeling tegen te gaan. Maar het hóeft niet. Verloskundige Karlijn Janssen legt aan Ouders van Nu uit wat ze doet als ouders geen mutsje willen bij hun newborn: “Ik zou de baby eerst afdeppen en daarna huid-op-huid bij zijn moeder leggen met een warme deken, zodat de warmte wordt behouden. Vaak leg ik de baby al horizontaal bij zijn moeder zodat het gezichtje goed zichtbaar is. Op die manier kun je het ‘probleem’ ook ondervangen: de moeder kan de baby in die houding goed ruiken (hij ligt immers met zijn hele lichaam naar haar toe) en kan hij toch zijn mutsje ophouden voor de warmte.”

Mutsje in de kraamweek

Vooral in de kraamweek houden veel ouders het mutsje bij de baby op. Dat is helemaal goed. Wil je het korter? Vooral in de eerste 24 uur kan de baby de warmte van een mutsje goed gebruiken. Daarna is het vooral aan te raden als de baby het koud heeft. Na de eerste paar weken kun je het mutsje binnen beter achterwege laten, je kleintje moet zijn warmte dan namelijk wel kwijt kunnen via z’n hoofd.

Bron: Ouders van Nu