Heeft je kind last van eczeem? Dit kun je het beste doen volgens een dermatoloog

03.01.2023 16:49

Er heerst veel onwetendheid onder Nederlanders als het gaat om hun kennis rondom huidaandoeningen. Een vijfde van Nederland denkt dat eczeem besmettelijk is, terwijl dit écht niet het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duizend Nederlanders. Heeft jouw kindje last van eczeem en weet je niet wat je ertegen kunt doen? Dermatoloog Marjolein Leenarts helpt je op weg. 

Genezen gaat niet, maar goed nieuws: er zijn wel veel behandelingen mogelijk om het eczeem onder controle te krijgen. Marjolein heeft daarom een lijstje met tips opgesteld: 

#1 Goede huidverzorging is key 

Het is belangrijk om de huid van je kindje goed te verzorgen, helemaal nu de winter voor de deur staat en de huid nog droger wordt. Onderzoek laat zelfs zien dat met goede huidverzorging beginnende eczeemplekjes soms voorkomen kunnen worden. Dus ook als het eczeem rustig is, is het belangrijk om de huid vet te houden. Kies wel altijd voor neutrale, verzorgende crèmes en zalven zonder parfum of alcohol.   

#2 Douche en badder niet te vaak 

Het klinkt tegenstrijdig, maar water droogt de huid uit. Douche of badder je kindje daarom niet te vaak, niet te lang en te heet. Twee à drie keer per week badderen of douchen is voor kinderen meer dan genoeg. Het advies om jonge kinderen dagelijks in bad te doen wordt eigenlijk allang niet meer gegeven. 

#3 Kies de juiste producten onder de douche of in bad 

Gebruik onder de douche geen zeep bij je kindje. Zeep lost vuil op, maar ook het vetlaagje op de huid . En dit wil je nou juist voorkomen met eczeem. Hetzelfde geldt wanneer je jouw kindje in bad doet deze winter. Hem of haar in een schuimend, geparfumeerd bad doen is niet aan te raden wanneer je kind eczeem heeft. Gebruik ook dan zeepvrije producten. Dep de huid van je kindje na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna lekker in met een vette zalf of huidolie. 

#4 Je hoofdhuid is ook huid 

Een droge huid stopt niet bij de haargrens van je kindje, ook de hoofdhuid vraagt om een goede verzorging. Kies voor een shampoo zonder agressieve reinigers. Kijk daarom goed op het ingrediëntenlijstje van je favoriete shampoo. Ingrediënten als ureum en glycerine reinigen en verzorgen je hoofdhuid goed. Heb je een gevoelige huid? Dan kun je shampoos met cocamidopropyl betaine beter laten staan. Dit is een schuimmaker waarvoor je een contactallergie kunt opbouwen.

#5 Zwemles en eczeem  

Heeft je kind eczeem en gaat het naar zwemles? Dan is het goed om extra aandacht aan de huid te besteden. Smeer de huid vooraf bijvoorbeeld al in met een vette zalf, gebruik bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel en dep de huid van je kind droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Smeer de huid hierna meteen weer in met een vette zalf. En sla die douchebeurt na het zwemmen gerust over; dit kan absoluut geen kwaad en is soms zelfs beter.

Dermatoloog Marjolein Leenarts helpt jullie vooruit