Good to know: mag je borstvoeding geven als je zélf ziek bent?

11.04.2020 09:23

Als je je kind borstvoeding geeft dan doe je dat natuurlijk met veel liefde en aandacht. Maar als je zélf opeens niet lekker bent, wat doe je dan?

Is het nog wel veilig om borstvoeding te geven aan je kleintje als je zelf ziek bent?

Ja. Blijf zoals gewoonlijk borstvoeding geven als je over moet geven of een verkoudheid, griep, koorts, diarree en overgeven of mastitis hebt. Je baby krijgt jouw virus niet via de moedermelk, dus je kunt gewoon je gang gaan. Sterker nog: je eigen melk zal antistoffen bevatten die goed zijn voor de weerstand van je baby.

“Het is niet alleen veilig, maar het is zelfs een goed idee om borstvoeding te geven als je ziek bent. Je baby is eigenlijk degene die de minste kans loopt om jouw buikpijn of verkoudheid te krijgen, omdat hij al nauw contact met je heeft gehad en via de moedermelk een dagelijkse dosis beschermende antistoffen binnenkrijgt”, zegt Sarah Beeson. Ofwel: je kunt je kind maar beter gewoon de borst blijven geven als je je beroerd voelt, al heb je er misschien niet al te veel zin in.

Wat je wel even moet doen als je ziek bent en je wilt de borst geven: je hygiëne extra in de gaten houden. Was je handen voordat je begint, zorg dat je kind niet op jouw bezwete lichaam ligt, zorg dat je bed of waar je ook voedt schoon is. Hoest of nies in je elleboog of in een doekje.

In een paar uitzonderingen is het niet aan te raden om de borst te blijven geven. Dat zijn bijvoorbeeld het ondergaan van bestralingen of chemotherapie tegen kanker, herpesblaasjes op je borst of bij infecties zoals tuberculose, mazelen of septikemie, die via je moedermelk overgebracht kunnen worden. Je kunt altijd je huisarts om raad vragen.

Bron: Medela

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!