Is een goedkopere fles voor je baby slechter dan een duurdere fles?

12.03.2024 19:45
goedkopere fles baby

Als ouders wil je natuurlijk het beste voor je kinderen, op elk vlak. Ook als je baby of dreumes melk uit flesjes krijgt. Is een goedkopere fles voor je baby een slecht plan, of kan het geen kwaad om daar op te bezuinigen?  Is een fles van een goedkoper merk dan slechter voor je baby dan een duur flesje?

Niet noodzakelijk. Een goedkopere fles voor je baby is helemaal niet erg, maar er zitten wat haken en ogen aan.

En wat blijkt? De ene baby vindt de ene fles gewoon lekkerder drinken. En het gaat er uiteindelijk om of je baby zijn of haar melk goed binnenkrijgt. De prijs van flesjes voor baby’s is niet altijd een indicator van de kwaliteit of geschiktheid voor jouw baby. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van flesjes, zoals het materiaal, de vorm, de grootte, de stroomsnelheid van de speen en of het flesje gemakkelijk schoon te maken is. Over het algemeen variëren de kosten van flesjes voor baby’s van enkele euro’s tot tientallen euro’s per stuk, afhankelijk van het type flesje, of het een A-merk is of niet – en de verpakking. Zo kun je kiezen voor een huismerk of bijvoorbeeld die van Dr. Browns of Philips Avent.

Let hierop bij een goedkopere fles voor je baby

Sommige duurdere flesjes kunnen bepaalde kenmerken hebben die fijn zijn voor je kleine, zoals een ergonomisch ontwerp, anti-koliek systemen of speciale materialen die als veiliger worden beschouwd. Aan de andere kant zijn er ook veel betaalbare flesjes op de markt die prima voldoen aan de basisbehoeften van een baby. Het is maar net wat jouw baby fijn vindt: het kan handig zijn om verschillende merken en modellen uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor jouw baby. Sommige flesjes hebben namelijk een andere tuut en vorm, waardoor je kind meer last kan krijgen van darmkrampjes. Als je baby veel last heeft van kramp en buikpijn, dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een duurder merk – in overleg met je huisarts.

Waar je wél altijd op moet letten? Veel flessen voor baby’s zijn gemaakt van plastic, meestal polypropyleen of polyethyleen. Plastic flesjes zijn over het algemeen betaalbaar, lichtgewicht en duurzaam. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het plastic vrij is van BPA (bisfenol A) en ftalaten, omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van baby’s.

Sommige ouders geven de voorkeur aan flesjes van glas vanwege de duurzaamheid, het gemak van schoonmaken en de afwezigheid van chemicaliën die in sommige plastics worden aangetroffen. Glasflesjes kunnen duurder zijn dan plastic flesjes, maar ze kunnen een goede investering zijn voor ouders die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke en veilige optie. Er zijn ook flesjes op de markt gemaakt van siliconen, een flexibel en veilig materiaal dat vrij is van BPA en ftalaten. Siliconenflesjes zijn vaak duurder dan plastic flesjes, maar ze zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en kunnen worden gesteriliseerd door te koken.

Bron: BestReviews