De nub-theorie: het geslacht van je baby bij 12 weken al weten

27.06.2022 21:17

Als je maar niet kunt wachten tot het zover is bij 14 weken, kun je bij de 12-weken echo vragen of de verloskundige kijkt naar de 'nub'. Volgens de nub-theorie kun je dan al het geslacht ontdekken.

Die voorspelt namelijk vaak heel goed of het een jongen of een meisje wordt.

30 graden

Het zit zo. Bij 12 weken zijn de geslachtsorganen van je baby nog niet volledig volgroeid, dus je kunt het niet met zekerheid zeggen. Je kunt alleen een goede gok doen op basis van wat je op de echo ziet. Als je op de echo je baby van de zijkant ziet liggen zie je bij de beentjes een soort bobbeltje uitsteken. Dat zijn niet de beentjes, dat is het geslachtsorgaan. Als het omhoog wijst, is het een jongen. Wijst het gewoon opzij, meer horizontaal dus, dan is het een meisje. De nub-theorie houdt een 30 graden hoek aan: hogere hoek dan 30 graden, dan is het een jongen.

Nub theorie: klopt het vaak?

Het klopt bijna altijd, hoewel het natuurlijk pas echt goed te zien is een paar weken later. Maar voor iedereen die niet kan wachten, is dit toch alvast leuk om even te bekijken bij de echo van 12 weken. Want hoe betrouwbaar is deze theorie nou? Zeker niet 100%. In week 11 is de nub theorie nog niet heel betrouwbaar: ongeveer 54 procent van de voorspellingen klopt dan. Na 12 weken klopt 77 procent van de voorspellingen. Met de NIPT test kun je met 11 weken ook al het geslacht opvragen. De bepaling van het geslacht met de NIPT heeft een sensitiviteit van > 99% en is dus veel betrouwbaarder.

Bron: Every Avenue Life