Geldgedoe: ‘Ik geef letterlijk elke maand alles uit. Ik heb 800 euro op mijn spaarrekening’

27.09.2021 19:36

Elke week vertelt een moeder hoe zij omgaat met geld. Werkt ze zelf fulltime, of juist parttime, nu de kinderen er zijn? Wat verdient ze en waar geeft ze het graag aan uit? Deze week Sabine over haar geldgedoe.

Wie? Sabine (34), getrouwd met Max
Kinderen: twee, een zoon van 4 en een zoon van 2
Baan: parttime in de mediawereld
Opvang: 3 dagen crèche

Inkomsten: 2100 euro netto
Uitgaven: 700 euro opvang, 200 euro studieschuld, 110 euro zorgverzekering, 25 euro telefoonrekening, 500 boodschappen, 200 kleding kinderen, 300 kleding voor zichzelf, 65 euro auto
Totaal: houdt 0 euro per maand over
Spaarrekening: 800 euro

Haat sparen

‘Ik haat sparen. Ik geef het gewoon graag uit, daar is het leven toch voor? Ik shop dolgraag en elke avond als ik op de bank zit en me enigszins verveel, scroll ik door de nieuwe collectie van de Zara of de H&M. Ik struin Instagram af en als een hippe influencer iets aanheeft wat ik heel knap vindt staan, dan klik ik zo verder naar die webshop en bestel ik het. Ik doe gewoon niet zo moeilijk over geld. Ik wil dat mijn jongens er leuk bij lopen en ikzelf ook. Ik zou soms willen dat het me minder interesseert, maar ik hou van dure merken. Zo is het.

Het kan nu

Het kan ook, omdat mijn man een goede baan heeft en veel gezamenlijke dingen voor ons betaalt. Zoals de vakantie: daar hoef ik niets voor opzij te leggen. Ook het huis betaalt hij grotendeels, waardoor ik veel overhou voor mezelf. Zeker nu ik parttime werk en wat minder verdien, is het lekker wát ik overhou, zelf kan uitgeven. Ik spaar dan ook amper: elke maand is het op. Er staat maar 800 euro op mijn spaarrekening en ik vind dat prima. Sparen komt later wel weer, als ik misschien meer werk en meer verdien, als de kinderen allebei naar school gaan. Ik vind het fijn dat ik nu parttime werk nu ik moeder ben: vroeger werkte ik wel fulltime. Maar het. geeft wat meer rust thuis als ik af en toe een was kan doen en ze op tijd kan ophalen van de opvang, of gewoon lekker een mamadag heb.

Lees ook
Vrouwen langer vruchtbaar dan gedacht: na je 35e zwanger worden kan makkelijk

Niet verstandig

Oké, natuurlijk weet ik ook wel dat het verstandiger is om meer te sparen. Voor als mijn auto kapotgaat, bijvoorbeeld. Of voor later, als ik iets groots wil, of wat dan ook. Maar zolang ik bij mijn man blijf, zit ik niet bepaald verlegen om geld. En dat maakt me een luxe leven willen leiden. Ik wil gewoon alles kopen en doen zonder er te veel over na te denken: nu ben ik nog jong. Ik hoop dat het me op een dag wat minder boeit hoe ik erbij loop, dan shop ik vast wat minder. Ik geniet nu gewoon van geld uitgeven: en ik betaal netjes alle rekeningen, heb geen schulden en doe braaf mijn belastingaangifte. Hoe erg is het dan?