Zó lang kun je je gekolfde moedermelk bewaren in de koelkast of vriezer

19.03.2021 19:19

Kolven kan ontzettend handig zijn: als je een voorraadje van je moedermelk wilt aanleggen, natuurlijk. Voor als jij op je werk zit, gaat sporten of even een nacht wilt doorslapen. Borstvoeding geven kan dan ook prima via een flesje.

Zo kun je steeds wat apart leggen wat je hebt gekolfd voor je kleintje en je kind dus gekolfde melk laten drinken.

Datum tellen

Maar hoe lang kun je dat nu eigenlijk bewaren? Wat zeggen de experts hier over? Volgens deskundigen kun je moedermelk in de koelkast van 6 graden of kouder bewaren, maar moet je het wel aan je baby geven binnen 4 dagen. Bewaar je het op kamertemperatuur, als je onderweg bent bijvoorbeeld, dus zonder koeling, dan is langer dan 4 uur niet aan te raden. En in de vriezer met een temperatuur van minstens -10 graden gaat het een stuk langer mee. Je kunt dan je borstvoeding-melk maar liefst een half jaar bewaren. Sommigen zeggen zelfs dat je het tot een jaar later nog kunt geven, maar het beste is wel om het binnen 6 maanden op te laten drinken.

Dit kun je dus aanhouden als richtlijn:

  • Buiten de koeling niet langer dan 4 uur
  • Koelkast niet langer dan 4 dagen
  • Vriezer niet langer dan 6 maanden

Wat is beter

Slim is dus om altijd de datum op het flesje te schrijven wat je in de koeling of vriezer zet: zo vergeet je nooit wat je je mini geeft. En ook geldt dat verse moedermelk het beste is voor je kleine, gevolgd door melk uit de koeling. Moedermelk in de vriezer verliest ook wat van de goede stoffen, namelijk. Nog een tip: bewaar melk nooit in de deur van je vriezer of koelkast. Dan verandert de temperatuur ook niet als je de deuren opent en dichtdoet.

Niet schudden

En als je het gaat gebruiken, schud dan nooit wild met het flesje. Bewaarde moedermelk heeft de neiging zich in lagen op te splitsen, waarbij het vet (room) bovenop komt te liggen. Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt

 

Lees ook
Moedermelk kan dé oplossing zijn tegen coronavirus: ‘Er zitten antistoffen in’

Bron: CDC