Goed idee? Geen ‘moedermelk’ meer zeggen maar genderneutraal ‘mensenmelk’

22.06.2021 11:47

Borstvoeding: het is nu eenmaal iets wat een vrouwenlijf kan, en wat een mannenlijf niet kan. Toch pleiten sommigen nu voor meer genderneutraalheid, waardoor we niet langer ‘moedermelk’ zouden moeten zeggen, maar ‘mensenmelk’.

Vind jij het hier ook tijd voor? Of een beetje onzin?

Niet meer van deze tijd

De termen ‘borstvoeding’ en ‘moedermelk’ zijn achterhaald, vinden ze in een Brits ziekenhuis. Daarom laten ze iedereen daar ‘mensenmelk’ zeggen. Volgens het Britse ziekenhuis Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust is het niet meer van deze tijd. Als eerste ziekenhuis van het Verenigd Koninkrijk voeren zij daarom formeel een genderneutraal taalbeleid in op de geboorteafdeling.

Lees ook
Waarom het een goed teken is als je kinderen niet naar je luisteren

Alles anders

Alles op de afdeling, die voorheen vooral draaide om vrouwen die moesten bevallen, is nu genderneutraal. Omdat bijvoorbeeld ook transgenders moeder kunnen worden, of homostellen een kind kunnen krijgen. Moedermelk heet nu mensenmelk, borstvoeding borstkasvoeding en patiënten die liever geen moeder worden genoemd, worden aangesproken met ‘bevallende ouder’ of een genderneutraal voornaamwoord naar keuze zoals they. Het wordt alleen gebruikt bij stellen of ouders die daar behoefte aan hebben. Net zoals misschien een tante geen tante genoemd wil worden, maar gewoon ‘familie’. In Nederland doet nog geen een ziekenhuis hier aan mee, maar wie weet verandert dat in de nabije toekomst.

Bron: The Sun