Focus op de financiële toekomst voor jouw kind

23.12.2021 08:31

Het zwanger raken van jouw op dat moment nog ongeboren kindje en de bevalling behoren waarschijnlijk tot een van de mooiste momenten in jouw leven. En ondanks dat je zielsveel van jouw zoon of dochter houdt en alles voor hem of haar over hebt, hangt er een flink prijskaartje aan de opvoeding.

Dit begint al op het moment dat de baby nog warm in je buik zit. Een babybedje, een goede voorraad luiers, rompertjes in alle mogelijke maten.. Deze kosten lopen daarna over in voeding, opvang en later in de studieperiode en eventuele studieschulden. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een kind gemiddeld zo’n 15% van het besteedbaar inkomen, gebaseerd op een tweeoudergezin. Heb jij de rijkdom van twee kinderen, dan schiet dit gemiddelde bedrag omhoog naar 25% van het besteedbaar inkomen. Af en toe hoor je mensen nog wel eens gekscherend zeggen dat een kind tot zijn of haar 18e jaar even duur is als een Ferrari. Kortom, het is niet alleen belangrijk om financieel goed voorbereid te zijn op de komst van jouw baby maar ook om stil te staan bij de financiële toekomst. Op welke manieren kan je ervoor zorgen dat je financieel zo min mogelijk voor verrassingen en problemen komt te staan?

Zo min mogelijk financiële verrassingen

Om zo min mogelijk voor financiële verrassingen te komen staan, is het allereerst belangrijk om al vanaf de geboorte af aan alle zaken op orde te hebben. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed inzicht hebt in de kosten zoals opvang, maar vergeet ook zeker niet bij te houden wat je eventueel hebt besteld en pas later hoeft te betalen. Zo voorkom je eventuele onnodige schulden. 

Wanneer we puur kijken naar de toekomst, is het fijn om vanaf het begin af aan te starten met een spaarpotje voor jouw kleine. Ook dit zorgt er namelijk voor dat je zo min mogelijk voor financiële verrassingen komt te staan of in de problemen komt. Een spaarpotje opbouwen kan op verschillende manieren. 

Zo kan je er allereerst voor kiezen om extra inkomsten die je ontvangt apart te zetten, zoals een eventuele dertiende maand, vakantiegeld of een mooie schenking die je krijgt tijdens jouw verjaardag of de Kerst. Op deze manier kan je het spaarpotje een paar keer per jaar een flinke boost geven. Gaat jou dit niet snel goed, dan kan je er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag opzij te zetten. Wil je nergens omkijken naar hebben of ben je bang dat je dit vergeet, dan kan je ook kiezen voor automatisch sparen. Door automatisch te sparen wordt er namelijk (zoals de naam al zegt) elke maand automatisch een vast bedrag overgeboekt naar jouw spaarpotje, op het moment dat voor jou het beste uitkomt. Door in te stellen dat dit standaard gebeurd nadat je jouw salaris hebt ontvangen, merk je er praktisch niets van en kost het je geen enkele moeite. Het bedrag aanpassen? Ook dit is zo gebeurd.

Het investeren in crypto

Een vorm van sparen die iets minder zeker is, maar na een lange periode uiteindelijk veel geld kan opleveren is het investeren in crypto zoals Shiba Inu en Ethereum. Let er wel op dat je dit doet met geld dat je kunt missen of spreek met jezelf een vast bedrag per maand af om grip te houden, aangezien het in sommige gevallen ook tot verlies kan lijden. Wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar zeker het vermelden waard.

Belangrijkste les – zorg ervoor dat je te allen tijde grip houdt op de financiën en zorg ervoor dat je een spaarpotje opbouwt voor jouw zoon of dochter zodat je nooit voor verrassingen komt te staan en hem en haar een fijne toekomst kunt garanderen. Iedereen uiteraard op zijn eigen manier en met het bedrag dat ingelegd of gemist kan worden.