Floor kiest voor ivf met geslachtsbepaling: ‘Pang! Dwars door de eileider heen’

09.06.2022 13:25

Floor kiest voor ivf, maar niet waarom de meeste mensen daarvoor kiezen. Ze doet het omdat de artsen dan embryo’s kunnen selecteren op basis van het geslacht. 

Omdat ik draagster ben van de ziekte hemofilie, welke ik kan overdragen aan het kind hebben mijn partner en ik gekozen voor IVF met geslachtsbepaling. Dit omdat alleen jongetjes hemofilie kunnen krijgen en meisjes niet. Ik heb al een zoontje die de ziekte wel heeft. Als je hemofilie hebt stolt je bloed niet. We konden ook gaan voor celselectie waarbij ze alleen de eitjes nemen die de ziekte niet bij zich dragen. Dan hoef je niet voor een geslacht te kiezen, maar duurt het hele traject een jaar langer. Wat lang is als je graag een kind wilt.

Het is intussen een routineklusje geworden. Auto in. Boterhammen mee. Naar Maastricht rijden. Inchecken met de patiëntenkaart. Wachten op een Limburgse stem die zegt
‘Mevrouw van Bercum?’ Op het scherm naast me zie ik veel zwart met witte ronde vlekken er in. Zijn dat ze? Vraag ik. De verpleegster vertelt mij dat er twintig tot rijping zijn gekomen. Een mooi resultaat. Ik kijk blij mijn vriend aan.

Dokter begroeten met mijn vagina

Na weken van mijzelf in mijn buik spuiten- de ene keer links, de andere keer rechts- vanaf tien dagen ook nog een tweede prik met de rode pen- en ondertussen de pillen-, ben ik er. Het zorgvuldige geteelde gewas kan binnengehaald worden. Ik denk aan boerderijen met goudgeel graan. Waar het dorp uitloopt om te oogsten. Een anesthesist en verpleegster zijn toch minder romantisch dan jolige dorpsbewoners met hun zeisen en citroenlimonade.

Ik krijg een blauw gewaad aangereikt. Ik kleed me om en zie dat het maar tot mijn knieën komt. Daaronder mijn benen vol voetbalhaar. Ik doe mijn beklag bij mijn vriend. Hij vindt dat ik
mij geen zorgen moet maken over ongeschoren benen. Hij heeft gelijk, denk ik. Ik ga zo de dokter begroetten met mijn vagina, hallo!

Na het infuus begint de wereld te draaien. Ik voel mij weer eenentwintig, toen ik teveel dronk als student. Goh, helemaal niet gemist dit gevoel. Een spuit met stofzuigerslang in formaat kabouter gaat naar binnen. Pang! Dwars door de eileider heen. Als de rechter eileider aan de beurt is kerm ik het uit. Van de verpleegster moet ik mijn billen ontspannen. Heb je wel eens geprobeerd je ledematen niet aan te spannen als je er pijn aan gedaan wordt? Een onmogelijk verzoek.

Ik moet nog anderhalf uur blijven vanwege een lage hartslag. Ik schep op tegen mijn vriend over mijn eeuwige sporthart. Hij zegt dat mijn dagelijkse wandelingetje naar de Jumbo en het traplopen als ik naar bed ga, mij nog geen sporter maakt. Op de terugweg slaan we af bij Maasbree. We komen uit bij een restaurant met uitzicht over een grote visvijver. Hij besteld een 12-uurtje en ik een clubsandwich en kijken naar de vissende mannen.

We vieren het oogstfeest.

Lees ook
Baby’s omgewisseld: door fout in ivf bevallen 2 vrouwen níet van hun eigen kind

Tekst: Floor van Bercum