Juist déze eigenschappen nemen kinderen over van hun vader, niet hun moeder

11.05.2020 12:26

Is je kind oneindig actief, op zoek naar avontuur en heeft-ie een eindeloze fantasie? Dat heb je allemaal aan de vader van je kinderen te danken, blijkt uit onderzoek.

Vaders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Dat begint al op zeer jonge leeftijd.

Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van de vader in de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind. En niet geheel verrassend: vaders blijken veel speltijd door te brengen met hun kind. Moeders zorgen gemiddeld gezien vaker en geven de kinderen te eten, doen ze in badje en verschonen de luiers. Vaders komen vaker in beeld als er gespeeld kan worden: daarom is een vader zo goed voor de creatieve geest van een kind. Je kind ontwikkelt meer fantasie als het veel met zijn of haar vader speelt.

Onderzoek heeft aangetoond dat moeders van kinderen tussen de zes en 21 maanden gemiddeld 85 minuten per dag doorbrengen met voeden, 55 minuten verschonen en 140 minuten spelen. Vaders brengen hieraan achtereenvolgens vijftien, negen en 72 minuten per dag door. Ze spelen dus veruit het meest als ze samen met het kind zijn. Daarom is een vader belangrijk in het nieuwsgierig maken van een kind: je kind wil door zijn of haar vader op avontuur gaan, dingen ontdekken. Vaders zorgen voor actieve kinderen: er wordt gestoeid, gerend of overgespeeld met een bal.

En het karakter van je kind is ook afhankelijk van de vader des huizes. De karaktereigenschappen van de vader die een grote invloed hebben op de manier waarop het kind opgroeit, zijn zelfwaardering, sociaal zijn en of hij introvert of extravert is. Dit neemt een kind vaker van een vader dan van een moeder over, blijkt. Of het dan om zonen of dochters gaat, dat maakt niet uit.

Bron: Mens en Samenleving

De lekkerste kleding voor thuis, samen op de bank:

 

In samenwerking met Mama Magazine