‘Ik eet gewoon rauwe vis en rauw vlees in mijn zwangerschap en voel me daar niet schuldig over’

28.12.2024 12:56
rauwe vis zwangerschap

‘Al die onzin over hoe gevaarlijk rauwe vis wel niet is in je zwangerschap, ik word er zo moe van. Als ik een keer zin heb in carpaccio of een stuk zalm sashimi, eet ik dat gewoon, hoor.

Volgens de richtlijnen loop ik met die producten een risico op bacteriën zoals listeria of toxoplasmose, die gevaarlijk kunnen zijn voor mijn baby. Maar eerlijk? Ik eet het allemaal nog steeds. Wel veel minder, hoor. Maar als ik er echt trek in heb? Dan vind ik het gewoon kunnen. En nee, daar voel ik me ook niet schuldig over.

Voor mij draait het allemaal om balans en gezonde keuzes. Ik heb mijn hele leven genoten van sashimi, carpaccio, en een perfect roze biefstukje. Toen ik zwanger werd, voelde het idee om alles ineens te schrappen niet goed. Natuurlijk wil ik mijn baby beschermen, maar ik wil ook mijn zwangerschap doorkomen met een gezond en gelukkig gevoel.

Bovendien is rauwe vis zoals zalm of tonijn ontzettend voedzaam. Ze zitten boordevol omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van de baby. Waarom zou ik dat helemaal laten, als ik ervoor kan zorgen dat het veilig is? Ik haal alles super vers en bestel het echt niet in een restaurant dat ik niet helemaal vertrouw. Veel rauwe vis is vooraf ingevroren, wat parasieten doodt. Dit geeft me meer zekerheid. Ik weet dat sommige soorten rauwe vis, zoals schelpdieren, risicovoller zijn. Die laat ik wel staan. Dus het klinkt heel heftig, maar het valt heus wel mee. Dat ene broodje filet americain in de hele maand, dat kan vast niet zoveel kwaad.

Rauwe vis in je zwangerschap

Als je de richtlijnen volgt, lijkt het alsof rauwe vis en vlees een soort tikkende tijdbom zijn. Maar de kans dat je daadwerkelijk ziek wordt door een goed bereide sashimi of carpaccio is klein. De meeste besmettingen ontstaan door producten die je misschien minder verwacht, zoals rauwe groenten, voorverpakte salades of zelfs fruit.

Het punt is: er is geen garantie dat álles wat je eet 100% veilig is. Zelfs een boterham kan een risico vormen als de hygiëne niet op orde is. Dus weet je, het is maar net waar je je goed bij voelt. Andere moeders roken of drinken soms een slok wijn. Dat zou ik nooit doen. Ik let echt op de gezondheid van mijn baby, maar ik vind dat als je heel vers eet, alles gewoon met mate moet kunnen. Nee, geen bakken vitello tonato per dag. Maar af en toe een niet heel doorbakken biefstukje… Hmmm. Ik voel me niet schuldig omdat ik bewust keuzes maak. Zwanger zijn gaat al gepaard met genoeg ongemakken, en ik wil niet dat eten daar ook nog een bron van stress van wordt. Voor mij is genieten van eten een belangrijk onderdeel van mijn welzijn – en daarmee ook van een gezonde zwangerschap.