Wat zijn de eerste signalen van de bof bij een kind?

25.03.2024 19:08

De bof, ook bekend als parotitis, is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Hoewel de bof dankzij vaccinatieprogramma’s minder vaak voorkomt dan vroeger, kan het nog steeds voorkomen, vooral bij niet-gevaccineerde of onvolledig gevaccineerde kinderen.

Het is belangrijk om de eerste tekenen van de bof bij kinderen te herkennen, zodat je snel medische hulp kunt zoeken en verdere verspreiding van de infectie kunt voorkomen.

Dit zijn meestal de eerste signalen van deze vervelende infectie:

 • Zwelling van de wangen
  Een van de meest opvallende tekenen van de bof is zwelling van de wangen, veroorzaakt door ontsteking van de speekselklieren. Deze zwelling treedt meestal op aan één of beide zijden van het gezicht, net onder de oren. Het kan enkele dagen duren voordat de zwelling volledig zichtbaar is.
 • Pijn in de kaak
  Kinderen met de bof kunnen klagen over pijn of gevoeligheid in de kaak, vooral tijdens het eten of het openen van de mond. De ontstoken speekselklieren kunnen druk uitoefenen op de omliggende weefsels, waardoor ongemak ontstaat.
 • Koorts
  Een verhoogde lichaamstemperatuur is een veelvoorkomend symptoom van de bof. Kinderen kunnen koorts krijgen als reactie op de virale infectie, wat kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een algeheel gevoel van malaise.
 • Keelpijn
  Sommige kinderen met de bof kunnen keelpijn ervaren, vooral bij het slikken. Dit kan worden veroorzaakt door ontsteking van de keel en de amandelen als gevolg van de virale infectie.
 • Oorpijn
  De zwelling van de speekselklieren bij de bof kan soms ook oorpijn veroorzaken. Dit kan variëren van lichte irritatie tot intense pijn, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Als je vermoedt dat je kind de bof heeft, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Hoewel de bof meestal mild is en vanzelf overgaat, kunnen ernstige complicaties optreden, waaronder gehoorverlies, hersenvliesontsteking en ontsteking van de alvleesklier.

De behandeling van de bof is gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Dit kan onder meer het nemen van pijnstillers, het drinken van veel water en rusten omvatten. In sommige gevallen kan antivirale medicatie worden voorgeschreven om de duur en ernst van de infectie te verminderen.

Het voorkomen van de bof is de beste strategie, en de meeste kinderen worden routinematig gevaccineerd tegen de ziekte als onderdeel van het reguliere vaccinatieschema. Door ervoor te zorgen dat je kind up-to-date is met zijn vaccinaties, kun je helpen voorkomen dat hij de bof krijgt en de verspreiding van de infectie te beperken.

Bron: RIVM