Op de eerste dag dat je zwanger bent kun je deze 3 dingen al merken

09.06.2021 13:37

Als je zwanger wilt worden dan leef je toe naar de NOD: de Niet Ongesteld Dag. Ofwel, de dag dat je ongesteld had moeten worden volgens je cyclus, maar waarop je menstruatie uitblijft omdat je zwanger bent.

En als je die eerste dag dat je zwanger bent meemaakt, dan kun je al een paar dingen merken aan jezelf.

Testen en zeker weten

Allereerst kun je vanaf deze dag ook een test doen die betrouwbaar is. De meeste testen zijn 1 of 2 dagen nadat je ongesteld had moeten worden betrouwbaar. Verder kun je het ook hier aan merken:

  1. Gevoelige of gezwollen borsten

    Zodra je zwanger bent en je lichaam zwangerschapshormonen gaat aanmaken, veranderen je borsten. Dat zul je dus direct voelen: de melkklieren worden actief en je borsten groeien. Veel vrouwen voelen dat al snel: je borsten zijn gevoeliger en ook voelt het misschien even niet prettig om ze aan te raken. Dit kan al voorkomen na een tot twee weken na de bevruchting, dus rond die eerste dag dat je merkt dat je niet ongesteld wordt. Je tepels kunnen ook donkerder worden in die eerste periode.

  2. Moe

    Grote kans dat je ontzettend moe bent als je net zwanger bent. Opeens wil je het liefst om 20 uur naar bed, want je lichaam is al hard aan het werk met een nieuw mensje maken.

  3. Misselijk

Een bekende kwaal: je bent al misselijk nog voordat je die positieve test in je handen hebt. Een duidelijk signaal van het HP hormoon in je bloed, dat iedere zwangere vrouw heeft.

Bron: Ouders van Nu