“Een keizersnede is geen échte bevalling, zeggen mensen tegen me”

08.06.2020 10:04

Nog altijd wordt er gesproken over ‘natuurlijke bevallingen’ en ‘keizersnedes’. Sommige vrouwen vinden dat een keizersnede geen échte bevalling is, tot groot verdriet van de vrouwen die geen keuze hadden.

Kristen schrijft over haar verdriet: haar beide kinderen werden geboren via een spoedkeizersnede. En dat terwijl ze heel graag vaginaal wilde bevallen, maar dat lukte niet.

“Het voelde voor mij als falen. Ik wilde zo graag vaginaal bevallen en ik was er helemaal klaar voor. Toch lukte het tot twee keer toe niet. Ik vind het taboe rondom keizersnedes nog altijd moeilijk: alsof een vaginale bevalling een applaus waard is en dat je als vrouw ‘het maar makkelijk hebt gehad’ als je een keizersnede hebt gekregen. Alsof je dan niet hebt meegemaakt hoe een bevalling is. Ik word daar verdrietig van, want ook ik ben bevallen, maar op een andere manier dan andere vrouwen weten. Het kille gevoel in een operatiekamer en je buik die open wordt gesneden: zo fijn is het allemaal niet. Het herstel ook niet.”

Kristen wil graag dat er anders wordt gesproken over keizersnedes. Daarom wil ze het voortaan ‘een buikbevalling’ noemen. “Omdat je het hebt over vaginaal bevallen, lijkt mij het dan mooi om via de buik te bevallen als woordkeuze te gebruiken. Want een keizersnede is niet makkelijker en het is net zo goed een bevalling. Mijn bevallingen waren eng en spannend, en ik ben er klaar mee dat mensen een keizersnede alleen maar makkelijk vinden. Dat je het gevoel krijgt als vrouw dat je ‘niet sterk genoeg was om te persen’. Het is net zo intens en heftig, ook wij zetten kinderen op de wereld”.

Bron: Today’s Parent

De leukste items van Ikea voor je baby- en kinderkamer: