Een baby krijgen op je vijftigste: is 50 het nieuwe 40?

01.06.2021 12:23

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om na hun 35e nog zwanger te worden. En hoewel dat met de jaren normaler wordt, is het ook normaler dat meer en meer vrouwen eind veertig nog een baby krijgen.

Is 50 dan het nieuwe 40e?

Meer en meer

Het aantal moeders boven de veertig groeit in Nederland met het jaar. Het aantal vrouwen tussen de 40 en 45 jaar dat een kind kreeg steeg tussen 2000 en 2015 met 49 procent. Voor vrouwen van boven de 50 was dat percentage nog veel hoger: 375 procent. Ofwel: er zijn nu veel en veel meer vrouwen die boven de 50 moeder worden dan dat er vroeger waren. Er zijn uiteraard voordelen, als je besluit wat langer te wachten met kinderen. Je bent op latere leeftijd vaak meer gesetteld met je partner en zeker van je huwelijk/relatie, je hebt vaker een stabiel inkomen en meestal een dak boven je hoofd. Je weet wat je wilt, je hebt een sociaal netwerk, je financiën op orde: allemaal belangrijke dingen om een kind veilig te laten opgroeien. In je jongere jaren is dit nog wat wisselender. En misschien heb je de juiste partner nog niet gevonden op jongere leeftijd.

 

Lees ook
Vrouw laat met eerlijke foto zien hoe haar buik er ná een drielingzwangerschap uitziet

Vruchtbaarheid

Maar er zijn ook nadelen aan het op latere leeftijd moeder worden. Omdat je vruchtbaarheid vanaf je vijfendertigste relatief sterk afneemt en de kans op genetische afwijkingen toeneemt, geldt deze leeftijd als ondergrens voor de ‘oudere’ moeder. Dankzij ivf of andere fertiliteitstrajecten kunnen steeds meer vrouwen zwanger worden op latere leeftijd, mits ze nog niet in de overgang zijn. Maar ook op de ‘natuurlijke manier’ lukt het prima, boven de 40 jaar. “De kans dat een vrouw van veertig jaar zonder medische hulp binnen een jaar zwanger is, is 44 procent.” Dus de kans dat je rond je 50e moeder wordt, is wel kleiner dan de kans dat je rond je 30e moeder wordt. Maar er kan steeds meer en het lijkt dus een ware trend te zijn.

Bron: NEMO