Wat is het duidelijkste signaal waaraan je een missed abortion kunt herkennen?

19.06.2024 11:29

Een ‘missed abortion’ (ook wel een gemiste miskraam genoemd) is een situatie waarbij de embryo of foetus overlijdt, maar het lichaam geen onmiddellijk symptomen van een miskraam vertoont. Je bloedt bijvoorbeeld niet hevig en hierdoor heb je niet door dat je baby niet verder groeit en leeft. Dat is ontzettend verdrietig en heel moeilijk om mee te maken. Het kan voor veel vrouwen als traumatisch worden ervaren.

Je merkt niets van een missed abortion – vandaar dat het zo heet. Dit betekent dat er geen typische tekenen zijn zoals hevige bloedingen of krampen. Maar hoe kun je toch weten of je ermee te maken hebt in je zwangerschap? Ongeveer 10-20% van de bekende zwangerschappen eindigt in een miskraam. Missed abortions maken een deel uit van de totale miskraamgevallen. Geschat wordt dat missed abortions bij ongeveer 1-5% van alle zwangerschappen voorkomen. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de methoden en criteria die in onderzoeken worden gebruikt. Het duidelijkste signaal van een missed abortion is vaak een afwezigheid van normale zwangerschapssymptomen.

Duidelijkste signaal van een missed abortion

En dat is vaak zo als je eerst wel heel moe en/of misselijk was, en dat die symptomen opeens wegblijven, van de ene op de andere dag. Een plotselinge afname of verdwijning van misselijkheid en braken kan een teken zijn. Veel vrouwen ervaren misselijkheid in de eerste maanden van de zwangerschap, en een onverwachte verandering kan zorgwekkend zijn. Als je borsten plotseling minder gevoelig of opgezwollen zijn, kan dit ook een teken zijn. Een plotselinge afname van vermoeidheid en energiedaling kan ook een aanwijzing zijn. Dus: je voelt je opeens niet meer zwanger. Je bent fitter en niet meer misselijk.

Nou is het zeker niet zo dat het altijd mis is als je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Pas bij een echo bij je verloskundige weet je het zeker: dan kunnen ze kijken of de baarmoeder en het vruchtzakje zijn gegroeid en of er nog een hartslag is. Als je een afname van zwangerschapssymptomen opmerkt of andere zorgwekkende tekenen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen verdere onderzoeken uitvoeren om te bevestigen of er sprake is van een missed abortion en je informeren over de volgende stappen. Omdat het ontbreken van zwangerschapskwaaltjes zeker niet altijd betrouwbaar is en andere factoren het kunnen beïnvloeden, is medische bevestiging noodzakelijk. Als je je zorgen maakt, twijfel dan niet en bel.