‘Ik ben docent op een middelbare school, maar deze naam heb ik werkelijk waar nog nooit eerder gehoord’
Als docent op een middelbare school denk ik inmiddels dat ik álle namen wel een keer ben tegengekomen. Van traditionele namen zoals Sophie en Lucas tot moderne namen zoals Jaxx en Novalee – niets verbaast me meer. Tenminste, dat dacht ik. Tot ik dit schooljaar een leerling in mijn klas kreeg die zich voorstelde met een naam die ik echt nog nooit eerder had gehoord.
En dat is toch best bijzonder, want ik sta al aardig wat jaren voor de klas.
Mijn vak is wiskunde en nee, dat vinden leerlingen niet altijd even leuk. Maar het is wel belangrijk. Ik geef les aan de mavo, havo en het vwo – alle klassen. Van de brugklas tot hun eindexamen: ik zie heel wat leerlingen voorbij komen. En dan hoor je dus ook heel wat verschillende namen. Sommige namen zijn uniek en speciaal, andere komen veel vaker voor. Maar deze ene naam? Die had ik werkelijk waar nog nooit ergens gehoord.
En dat terwijl het best een Hollandse klank heeft. Pier, heet deze jongen. En dat is toch best een opvallende naam, nietwaar?
Het begon tijdens de gebruikelijke voorstelronde aan het begin van het schooljaar. Terwijl de leerlingen om de beurt hun naam zeiden, hoorde ik opeens een naam die klonk als iets uit een computerspel. Ik dacht eerst dat hij een grap maakte. Maar toen zei het meisje naast hem: ‘Zo heet hij echt, mevrouw’. Ofwel: deze knul heet serieus Pier.
Als docent hoor je soms een heel bijzondere naam
Dit was niet de eerste keer dat ik verrast werd. Vorig jaar had ik een leerling genaamd “Maverik” – met een ‘k’ in plaats van een ‘c’. Of “Xeniah”, waarbij ik twijfelde of ik het als “Zeen-ja” of “Zeen-ie-ah” moest uitspreken. Soms denk ik dat ouders onbedoeld een extra hindernis creëren voor hun kinderen. Want hoe prachtig en uniek zo’n naam ook kan zijn, het levert vaak praktische uitdagingen op.
Het grappige is dat ik de naam nu steeds leuker begin te vinden, nu ik hem al wat maanden lesgeef. Het is een ontzettend leergierige knul. En ja, hij is ook een ster in wiskunde. Ik ben trots op deze Pier in mijn klas.’