Dít is hoe snel je na het stoppen met de pil zwanger kunt worden

18.04.2022 09:26

Een spannend moment in je leven: besluit te stoppen met de anticonceptiepil en je hoopt daarna zwanger te worden. Maar hoe lang na het stoppen met de pil kun je zwanger worden?

Want dat je even moet ‘ontpillen’, dat hoort erbij.

Vanaf het moment dat je na een stopweek eigenlijk weer zou moeten beginnen met een nieuwe pilstrip, verandert je hormoonhuishouding. Je krijgt langzaam je eigen, natuurlijke cyclus weer terug. In principe ben je gelijk vruchtbaar, maar de meeste vrouwen weet niet gelijk wat hun ovulatiedagen zijn zonder de pil. Daarom is het helemaal geen ramp om 1 of 2 maanden te kijken hoe je cyclus zonder pil verloopt.

Een weekje
Hoe snel gaat het dan? Wanneer je precies zwanger wordt, verschilt uiteraard per vrouw. Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je na de laatste bloeding met pil, een eerste natuurlijke menstruatiebloeding krijgt. Dan weet je dat je vruchtbaar bent en vanaf die bloeding zou je het zeker kunnen proberen. Het kan dan in een paar weken gebeurd zijn, maar het kan ook nog maanden duren. Maar zodra je een normale menstruatie hebt gehad, weet je dat je een eisprong hebt gehad en dat je zwanger kunt worden. Daarom raden experts zeker 1 maand na het stoppen met je pil aan om te kijken hoe dit verloopt. Na die maand pauze, als je gewoon ongesteld wordt, kun je beginnen met proberen.

Bron: 24Baby