Dít gebeurt er als je langer dan 42 weken zwanger bent

02.01.2022 08:11

Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen, 40 weken  – of negen maanden, dus. Maar wat gebeurt er als je baby er na die termijn nog niet uit wil? 

Ongeveer een derde van de baby’s komt juist ná de uitgerekende datum ter wereld.

Bewegen

Dus dat betekent dat zeker 66 procent van de baby voor of op de uitgerekende datum wordt geboren. Meestal dus, maar zeker niet alle baby’s komen op tijd. Een paar dagen later zijn is nog niet zo spannend. Maar wat als het nu wéken langer duurt? Als de bevalling 2 weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken we van ‘overdragenheid’. De medische term hiervoor is ‘serotiniteit’. Meestal laat je verloskundige alles zoals het is tot aan week 42 in de zwangerschap. Je kunt namelijk in sommige gevallen best wat langer zwanger zijn zonder complicaties. Je wordt vaak wel ter controle naar het ziekenhuis gestuurd als je voorbij je uitgerekende datum gaat. Het is ook belangrijk dat je de baby nog steeds goed voelt bewegen

De grens

Als je niet ingeleid wilt worden en je baby wil er nog niet uit na 42 weken, kun je opgenomen worden in het ziekenhuis zodat artsen je baby constant kunnen blijven monitoren. Hiervoor wordt onderzoek gedaan met een echo en een cardiotocograaf. De kans op ernstige complicaties bij je baby wordt wel veel groter na 42 weken zwangerschap, omdat de placenta minder goed werkt.

Daarom is 42 weken eigenlijk het ‘maximale’ van hoe lang een vrouw zwanger is. De kans op een keizersnede is niet groter als je langer dan 40 weken zwanger bent, maar natuurlijk geldt wel dat hoe groter je baby wordt, hoe lastiger een vaginale bevalling is. Meestal breken je vliezen echt nog voor de 42 weken, of beginnen je weeën. Je kunt altijd weeënopwekkers vragen als je rond deze termijn in je zwangerschap zit, als je het niet prettig vindt om nog langer zwanger te zijn, of omdat je andere klachten hebt. Er wordt altijd geluisterd naar de moeder, natuurlijk.

Lees ook
Maar 1x persen: de snelste bevalling ooit duurde slechts 120 seconden

Bron: NHS

In samenwerking met Mama Magazine