De thuisecho is populairder dan ooit: maar is het ook veilig?
Thuis een echo kunnen doen, zo vaak als je wilt. Even kijken naar je ongeboren kleintje in je buik. Het klinkt mooi, maar is het ook veilig?
De thuisecho is steeds populairder.
Wat het kost? Voor een paar tientjes heb al een hartritmemeter in huis, zodat je kunt luisteren naar je baby. Voor minder dan honderd euro kun je je aanstaande kindje bekijken via een thuisecho. En we kopen dit steeds vaker: in 2019 steeg de verkoop met 58% ten opzichte van 2018.
Niet te vroeg
Maar is het ook helemaal veilig om zo vaak een echo te doen? Experts zijn geen fan. “Wij moedigen het gebruik van thuisecho’s of hartslagapparatuur niet aan. Echo’s moeten worden gemaakt door iemand die ervoor is opgeleid”, zegt Chantal van Irsen, echoscopist. Het is sowieso niet geschikt om medische echo’s mee te maken en ook niet om het geslacht zelf te bepalen.
Toch is het met name bedoeld om ouders even gerust te stellen, als ze twijfels hebben over bijvoorbeeld de groei of de beweeglijkheid van hun kindje. Maar als ze dan zelf een echo maken en het lukt niet helemaal, dan kan het juist zorgen voor extra onrust. Zeker in het begin van de zwangerschap zouden allemaal extra echo’s niet goed zijn voor het kind. Verkopers van het apparaat zelf zeggen dat het wel veilig is en dat aan alle veiligheidseisen is voldaan.
Bron: Editie NL
Omdat je nooit genoeg luipaardprint hebt, toch?