Mag je na een coronavaccinatie gewoon borstvoeding geven?

14.01.2021 12:25

Er zijn veel vragen rondom het coronavirus en het vaccin dat nu eindelijk beschikbaar is. Want we weten: pas als iedereen gevaccineerd is, kunnen we weer ’terug naar het oude normaal’. Maar is een vaccinatie helemaal veilig om te krijgen als je in je kraamtijd zit?

Ja, zo verzekert het RIVM en de Gezondheidsraad.

Mag gewoon

‘Volgens de Gezondheidsraad kun je na een prik gewoon borstvoeding blijven geven. Het is volgens hen aannemelijk dat het vaccin, net zoals andere niet levende vaccins, niet in de borstvoeding terechtkomt.’ Ofwel: je kunt je gewoon laten vaccineren en daarna doorgaan met het geven van de borst.

Hoewel er nog wat onzekerheden zijn rondom het vaccin, omdat het compleet nieuw is, is het wel al duidelijk dat het werkt. Het RIVM meldt: ‘Het vaccin van Pfizer/BioNTech is meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door corona. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder ziektegevallen zijn door corona dan in een (even grote) groep ongevaccineerde mensen. . Dit vaccin is ook erg effectief bij ouderen, zo blijkt het bij volwassenen van 65 jaar en ouder ruim 94% effectief. De mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, werden minder ernstig ziek.’

Lees ook
Is het 100% veilig om je te laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent?

Bron: RTL Nieuws