Dankzij coronacrisis bevallen steeds minder vrouwen te vroeg

14.10.2020 14:55

Een baby is prematuur als het voor 37 weken zwangerschap wordt geboren. Dankzij de coronacrisis komen vroeggeboortes veel minder vaak voor en dat is goed nieuws.

In 2018 werden 11.530 levend- en doodgeboren baby’s te vroeg geboren. Dit is 7,1 procent. Van hen werden er 755 (0,5 procent van alle baby’s) extreem vroeg geboren, vóór 26 weken zwangerschap.

Steeds minder

En nu is dat aantal drastisch omlaag, vanwege de coronatijd. Het aantal vroeggeboortes is sinds de lockdown van 9 maart gedaald met 15 tot 23 procent, blijkt uit een groot onderzoek van het Erasmus MC. Het Erasmus MC deed een grootschalig dataonderzoek naar 1,5 miljoen geboorten. De bijzondere uitkomst wordt vandaag gepubliceerd in The Lancet Public Health, een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap.

Hoe dat nou kan? Waarschijnlijk heeft het te maken met gedeeltelijke lockdowns en meer thuis werken. “Het is nog speculeren, maar we hebben wel een idee”, zegt een van de onderzoekers. “Door vaker je handen te wassen en mensen geen hand meer te geven, worden bacteriën en virussen minder snel uitgewisseld en is de kans op een infectie kleiner.”

Je doet niets verkeerd

Toch wil de onderzoeker ouders niet bang maken.  “Elke ouder met een premature baby vraagt wat ze anders hadden kunnen doen om de vroeggeboorte te voorkomen. Maar ze hebben niks verkeerd gedaan. Zo zit het niet. Deze lockdown is alleen een bijzondere kans om er meer over te leren.”

Bron: RTL Nieuws