Onderzoek: krijg je corona in je zwangerschap, dan kan je placenta ‘kapotgaan’

27.08.2021 08:03

Corona krijgen als je zwanger bent: je moet er niet aan denken. Zeker niet in het laatste trimester als je rondloopt met een grote buik en je naar je bevalling toeleeft. Maar als je het virus toch te pakken krijgt, let dan goed op.

Want onderzoek wijst nu iets nieuws uit, wat erg vervelend kan zijn.

Brrrr wat eng

Een infectie met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers. In elk geval één kindje is overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder.

Het lastige is: je weet niet hoe het met je eigen placenta gaat. Het is namelijk niet zo dat als je maar weinig klachten hebt terwijl je positief test op corona, dat je placenta dan niet beschadigt. Nee. Je placenta kan ook beschadigen en zelfs kapot gaan ook als je maar ‘lichte coronaklachten’ hebt (gehad).

Lees ook
Model deelt foto van haar blote lijf nét na de bevalling: ‘Anders is ook mooi’

Wisten het niet

Het onderzoek gaat nu nog door, want het is belangrijk om te weten hoe dit kan. Al die zwangere vrouwen die nu zijn onderzocht, een stuk of zes, bleken corona te hebben gehad tijdens de zwangerschap. Sommigen hadden er zo weinig last van gehad dat ze niet eens wisten dat ze waren besmet. Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend”.

Bron: RTL Nieuws