Mag je contract niet worden verlengd terwijl je met zwangerschapsverlof bent?

14.12.2023 09:23

Je bent in loondienst en je krijgt een baby: je gaat genieten van die vier maanden zwangerschapsverlof. Maar wat als je contract eindigt in die periode: mag je werkgever er dan voor kiezen om je contract niet te verlengen?

Helaas kan dat zomaar gebeuren. En het gebeurt ook bij veel vrouwen.

Contract niet verlengd in je zwangerschap

De Rijksoverheid zegt: ‘Heb je een tijdelijk contract dat afloopt tijdens je zwangerschap? Dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen. Want dan maakt je werkgever een direct onderscheid tussen mannen en vrouwen.’ Ofwel: een zwangerschap zelf is nooit de reden. Dit wordt beschouwd als discriminatie op basis van geslacht en is in strijd met de Nederlandse wetgeving, met name de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB).

Maar het kan dus wel gebeuren dat als jij thuis zit met een baby, je werk opeens zegt te stoppen met jou. En dan kun je dus een nieuwe baan gaan zoeken. En laat je nietzomaar afschepen: het opzeggen van een arbeidscontract tijdens zwangerschapsverlof zonder geldige reden kan worden beschouwd als onrechtmatig en kan leiden tot juridische stappen. Je mag dus bezwaar maken als je denkt dat het puur komt doordat je (opnieuw) moeder wordt.

Indien een werknemer zich gediscrimineerd voelt of vermoedt dat haar arbeidscontract niet is verlengd vanwege zwangerschap, kan zij contact opnemen met een juridisch adviseur, een vakbond of het College voor de Rechten van de Mens. Deze instanties kunnen adviseren over mogelijke stappen of bijstand verlenen bij het indienen van een klacht. Het is altijd verstandig om specifiek juridisch advies in te winnen om de situatie te beoordelen en de juiste stappen te nemen.

Bron: Rijksoverheid