Beige, goud, rotan? Dit worden de compleet nieuwe woontrends voor in 2022

12.11.2021 13:42

Ga je je huis een update geven binnenkort? Ben je van plan je keuken helemaal anders te doen – of wil je juist eens die badkamer goed aanpakken? Of let je op de kleine details, en vervang je eens al je deurkrukken? Dan is het altijd handig om vooraf even te checken wat de laatste woontrends zijn. 

De stijlen van volgend jaar zijn retro én neutraal.

Retro houdt in dat er weer wat meer kleur mag terugkomen in het interieur. Niet in elke kamer, maar we hoeven ook niet meer te blijven hangen in alleen maar zes tinten wit. We willen juist een blikvanger in huis: de open haard zwart, bijvoorbeeld. Of de grote kasten in de woonkamer donkerblauw of donkergroen. Groen is sowieso een kleur die we volgend jaar massaal gaan zien: van licht en mint tot aan donker en smaragd. Het is de kleurtrend van het moment. Groen maakt je huis frisser en stijlvoller. Je kunt het ook eerst toevoegen met wat meer planten in je huis, om te kijken of het bij je past. Naast hout staat groen altijd chique.

Wereld van verschil

Naast groen blijft ook beige/nude/taupe een geliefde kleurtoon voor in het huis. Denk aan beige stoelen of juist rotan accessoires. Durf wel te combineren met opvallende printjes, mocht je geen doorsnee interieur willen. Ga voor een aparte print op je bank, maak je kussens in een gaaf patroon. Dan moet je het weer in Afrika zoeken: als er ergens gave prints vandaan komen, is dat het wel. Je moet een beetje spelen met braaf beige, wit en goud en een opvallen patroon. Waarom niet de rolgordijnen in de keuken laten knallen? Of de slaapkamer, kan daar niet eens een gek behang op de muren? Anders wordt het huis – en het leven – ook maar zo gewoontjes.

Licht

Verder mag je denken aan warmte en licht in je huis: er is niets zo tijdloos als goede lichtinval. Maar denk ook aan je verlichting ’s avonds: spots doen het werk nog altijd het beste, omdat het licht in het hele huis wordt verdeeld. Wat ook zoiets is: je deuren in huis. Je let er misschien niet dagelijks op, maar iets simpels (en goedkoops) als alle deurkrukken vervangen met een gouden deurkrukset, kan een wereld van verschil maken. Ook mag je wat meer los volgend jaar met de kunst aan de muren: hang een rotan mat op, bijvoorbeeld. Of een wit doek, gewoon voor de gein. Ga voor mooie vormen en patronen en laat je eigen karakter zien in je huis: in combinatie met tijdloos wit en beige en goed licht, ben je al een heel eind. Een vleug stoer zwart staal toevoegen en klaar ben je. Dat het maar een mooi jaar mag worden – waarin we misschien wél iets minder vaak thuis hoeven zijn vanwege alle coronamaatregelen.