Hoe kan het dat je buik tijdens de zwangerschap opeens kleiner wordt?

22.12.2023 18:23

Je buik zie je met de tijd mooi groeien in die negen maanden. Maar wat betekent het als je buik opeens kleiner wordt in je zwangerschap?

Is het een slecht teken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je buik tijdelijk kleiner lijkt als je zwanger bent:

  1. Houding van de baby: De positie van de baby in de baarmoeder kan invloed hebben op hoe je buik eruitziet. Als de baby bijvoorbeeld dieper in het bekken zakt, kan je buik tijdelijk kleiner lijken.
  2. Veranderingen in het vruchtwaterpeil: Variaties in het vruchtwaterpeil kunnen van invloed zijn op de grootte van je buik. Als het vruchtwaterpeil afneemt, kan dit leiden tot een verandering in de buikomvang. Als je twijfelt kun je dit na laten kijken door een verloskundige met een echo.
  3. Buikspieren en lichaamsbouw: Bij vrouwen die voor de zwangerschap al sterke buikspieren hadden of een bepaalde lichaamsbouw, kan het langer duren voordat de zwangerschap zichtbaar is. Ook kan het zijn dat de buik minder prominent lijkt als gevolg van de spierspanning en de manier waarop het lichaam verandert.
  4. Verschillen in vochtretentie: Zwangere vrouwen kunnen vocht vasthouden, wat van invloed is op de buikomvang. Veranderingen in vochtretentie kunnen resulteren in variaties in de grootte van de buik.

Een moeder uit haar zorgen op Facebook:

 

Lees ook: Deze buikspieroefening mag je absoluut niet doen na je bevalling, volgens experts

Buik kleiner in de zwangerschap

Volgens artsen maakt het ook nog uit op welk tijdstip van de dag je kijkt naar je buik. Dokters zeggen dat je buik ’s ochtends gewoon minder opgeblazen voelt en dus er kleiner uitziet, omdat je darmen, maag en andere organen nog op gang komen en nog niet ‘vol’ zitten.

Lees ook: Romper