Onderzoek bewijst: hoe meer broers of zussen je hebt, hoe ongelukkiger je bent

18.01.2024 14:57

Het lijkt zo leuk, hè: als je één kind hebt, nog een kind willen omdat ze dan een broer of zus hebben. Maar het blijkt dat kinderen helemaal niet gelukkiger worden van broers of zussen.

Tenminste, dat zegt nieuw onderzoek.

Onderzoekers keken naar hoe kinderen zich mentaal voelen in de puberteit en of ze happy zijn. Ze deden dit door naar bijna twintigduizend kinderen uit China en Amerika te kijken en vragenlijsten af te nemen. Kinderen in China bleken het beste af als ze geen broers en zussen hadden. Amerikaanse kinderen met geen, of hooguit één broer of zus, hadden de minste gezondheidsproblemen. Het gaat dan met name om depressies in de puberteit – of angstproblemen. En helaas voor de kinderen uit grote gezinnen: die hadden de meeste mentale problemen.

De aandacht verdelen tussen de ouders en alle broers en zussen

Dus: hoe meer broers en zussen, hoe ongelukkiger veel kinderen zijn. Hoe dat komt? Het is simpel te verklaren door psychologen. Je moet de aandacht van je ouders meer en meer verdelen, als er broers of zussen in huis zijn. Vooral kinderen die qua leeftijd dicht op hun broer of zus zitten, zijn ongelukkiger. Dat is ook logisch: die moeten nog meer vechten om hun aandacht, omdat ze ook nog eens in dezelfde fase opgroeien als die andere broer of zus. Er is meer concurrentie.

“Als je de ouderlijke hulpbronnen ziet als een taart, dan betekent het dat één kind de hele taart krijgt, dus alle aandacht en hulp van zijn vader en moeder”, zegt een van de onderzoekers. “Per kind extra moet je de taart delen en krijgt elk kind dus minder tijd en aandacht van zijn ouders en dat kan impact hebben op de mentale gezondheid.”

Lang werd gedacht dat broers en zussen juist goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen, maar het blijkt dus tegenovergesteld te zijn. Nou kan het ook komen door andere dingen, zoals dat er in grotere gezinnen minder geld over is voor leuke dingen? Het geldt ook met name voor ongelukkgier zijn in de pubertijd: als volwassene kun je juist heel veel geluk halen uit de band met je siblings. Gelukkig zeggen de onderzoekers ook dat deze resultaten niets zeggen over de band tussen broers en zussen. Die kan heel goed zijn, en kan ook zorgen voor meer levensgeluk.

Bron: Scientias