Breuk met traditie: prinses Amalia gaat in Amsterdam studeren, niet in Leiden

30.05.2022 09:42

Prinses Amalia start het aankomende collegejaar aan de Universiteit van Amsterdam met de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Eerdere troonopvolgers gingen in Leiden studeren.

De studie kent een aanmeld- en selectieprocedure, die de Prinses van Oranje het afgelopen jaar in zijn geheel heeft doorlopen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Per september gaat zij in Amsterdam wonen. Er wordt woonruimte gehuurd die de prinses zal delen met enkele medestudenten. De studietijd van de prinses wordt beschouwd als privé, aldus de RVD.

Kleine breuk

“Amalia breekt hiermee voorzichtig met een traditie”, zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. “Amalia’s vader en oma studeerden in Leiden. De studie die de kroonprinses kiest, lijkt iets meer op die van haar oma destijds. Beatrix studeerde rechten en haar vader geschiedenis. Voor een toekomstige koningin lijkt het me niet per se slecht als je een brede interesse hebt. Die heeft ze eerder laten blijken in haar boek en blijkt nu opnieuw uit haar studiekeuze. Later zou ze zich alsnog kunnen specialiseren, zoals haar oma ook deed.”

Bron: ANP