‘Borstimplantaten zijn net zo gevaarlijk voor ongeboren baby als roken en alcohol’

07.06.2021 12:52

De documentaire ‘Moordtieten’ heeft voor flink wat ophef over borstimplantaten gezorgd. Want het leek altijd of het hebben van ‘nepborsten’ geen kwaad kon als je zwanger wilde worden. Maar nu lijkt er toch meer aan de hand te zijn.

Volgens onderzoeker Henry Dijkman lekken alle borstimplanten vanaf de eerste dag dat je ze hebt – en kan dat zeer schadelijk zijn voor ongeboren baby’s.

‘Wanneer je borstimplantaten hebt, kan dat voor het embryo net zo schadelijk zijn als andere giftige stoffen zoals nicotine en alcohol’, aldus Dijkman. Ofwel: borstimplantaten zijn net zo gevaarlijk voor een kind als het roken van een sigaret of het drinken van een wijntje in je zwangerschap is.

Gif voor je baby

Henry Dijkman is onderzoeker bij de HAN – University of Applied Sciences. Hij houdt zich bezig met cel-weefsel- en ziekteleer en is gespecialiseerd in nanotechnologie. “Een op de tien vrouwen met siliconen borstimplantaten krijgen klachten. Die giftige stoffen gaan door het hele lichaam en komen dus ook bij het embryo”, zegt hij. Dat is dus veel vaker dan je misschien denkt.

Lees ook
Hoe kleiner je borsten, hoe vaker je je baby zou moeten voeden

“Diverse studies laten zien dat gifstoffen veel doen met het embryo. Als jouw siliconen lekken, dan komen er allemaal giftige stoffen in zowel je bloed- als lymfesysteem. Alles van de moeder gaat via de placenta ook naar het kind. De giftige stoffen dus ook. Doktoren geven aanstaande moeders altijd het advies om niet te roken, drinken en op te passen met rauwe vis en rauw vlees… Maar je borstimplantaten kunnen net zo schadelijk zijn.”

Ziek

“We weten uit cijfers van de FDA (Food and Drug Administration, red.) dat een derde van alle siliconen implantaten binnen tien tot vijftien jaar scheurt, waardoor er nog meer rommel in je lijf komt. Ook in Nederland hebben 250.000 vrouwen implantaten. We weten dat er 10.000 van hen ziek zijn en velen zelfs ernstig ziek.” Daarom wordt aangeraden dat als je zwanger wilt worden en je hebt implantaten, dat je je eerst laat testen. “Wanneer je implantaten ouder dan vijf jaar zijn, laat dan een haartest afnemen voordat je zwanger wil worden. Als daaruit blijkt dat ze lekken, dan adviseer ik om ze er zo snel mogelijk uit te laten halen.”

Bron: LINDA.