Blinde en slechtziende schoolkinderen krijgen chocoladeletters in braille
Mooi nieuws in deze sinterklaastijd, die voor veel kinderen spannend is. Blinde en slechtziende leerlingen van Visio-scholen in Rotterdam, Amsterdam, Haren, Grave en Breda krijgen dinsdag een speciale chocoladeletter in braille.
Op die manier kunnen zij hun eigen chocoladeletter lezen. En zo krijgen ze dus hun eigen letter in hun schrift.
De letters zijn gemaakt door een professionele chocolatier. Visio heeft een mal ontworpen waarmee alle 26 letters van het braillealfabet in chocolade kunnen worden gemaakt. Mooi om zo alle kinderen, beperking of niet, te betrekken bij dit vrolijke feest. Over het algemeen wordt aangenomen dat de letter “M” vaak de meeste chocolade bevat, aangezien deze doorgaans breder is dan andere letters. Daarom maakt de chocolatier niet alleen de S van Sint en de P van Piet, maar ook de populaire letter M.
Braille werkt met stipjes
Braille maakte gebruik van een matrix van zes stippen, gerangschikt in twee kolommen van drie stippen elk. Deze matrix stelt 63 verschillende combinaties voor, inclusief het blanco symbool waarbij geen enkele stip wordt ingedrukt. Elk braillesymbool staat voor een letter, cijfer, leesteken of zelfs een volledig woord.
Hier is een voorbeeld van het brailleschrift voor de letters a tot en met j:
a b c d e f g h i j
⠇ ⠃ ⠉ ⠙ ⠑ ⠋ ⠛ ⠓ ⠊ ⠚
⠧ ⠼ ⠻ ⠿ ⠟ ⠛ ⠉ ⠚ ⠩ ⠴
Elke letter van het alfabet, elk cijfer en veel leestekens hebben hun eigen braillesymbool. Het systeem wordt niet alleen gebruikt voor het schrijven, maar ook voor het lezen. Blinden en slechtzienden kunnen de braillecellen met hun vingers voelen om tekst te lezen.
Braille wordt wereldwijd gebruikt en is een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking om te lezen, schrijven en informatie te communiceren en te ontvangen. Het wordt ook aangepast voor verschillende talen en heeft een belangrijke rol gespeeld in de toegankelijkheid van informatie voor blinden en slechtzienden.