Betekent een drukke en beweeglijke baby in je buik ook dat je een druk kind krijgt?

15.02.2023 09:29

Als je je baby goed voelt schoppen en bewegen dan is dat een magisch gevoel: je kind draag je bij je als je zwanger bent en dat maak je maar 9 maanden mee. Vanaf een week of 19 kun je de eerste bewegingen vaak goed voelen.

Maar is het een teken dat je kind druk wordt, als je hem of haar veel voelt bewegen in je buik?

Nee, eigenlijk niet.

Helemaal geen drukke baby

Er is geen garantie dat een drukke baby in de baarmoeder ook een druk kind zal zijn, omdat er veel factoren zijn die de ontwikkeling en persoonlijkheid van een kind beïnvloeden. Bewegingen in de baarmoeder kunnen het gevolg zijn van verschillende dingen, zoals de positie van de baby, de groei van de baby, de activiteit van de moeder of zelfs het eten dat ze heeft gegeten.

Het is normaal dat een baby in de buik beweegt. In feite is beweging van de baby een teken van een gezonde ontwikkeling en groei. Meestal begint een zwangere vrouw de bewegingen van haar baby te voelen tussen de 16e en 25e week van de zwangerschap. In het begin voelt het misschien als vlinders in de buik, maar naarmate de baby groeit en sterker wordt, kan de beweging intenser en regelmatiger worden.

De bewegingen van de baby in de buik kunnen verschillende sensaties veroorzaken, zoals schoppen, draaien, rollen en stoten. Sommige baby’s zijn van nature actiever dan andere, dus de hoeveelheid beweging kan variëren van baby tot baby en zelfs van dag tot dag. Als de bewegingen van de baby echter plotseling afnemen of stoppen, is het belangrijk om dit te melden aan een zorgverlener, omdat dit een teken kan zijn van een probleem.

De persoonlijkheid van een kind wordt gevormd door een complex samenspel van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Het temperament van een baby kan echter een aanwijzing zijn voor zijn of haar persoonlijkheid op latere leeftijd. Zo kan een rustige baby bijvoorbeeld een kalmer en meer introvert kind worden, terwijl een drukke baby mogelijk meer energiek en extravert wordt.

Het is dus mogelijk dat een drukke baby in de baarmoeder een meer actief en beweeglijk kind wordt, maar het is niet altijd het geval. Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby en elk kind uniek is en zich op zijn of haar eigen manier ontwikkelt.

Bewegen in de buik is goed

En beweging in je buik is in principe altijd goed. Hoewel de ruimte in de baarmoeder beperkt is, kan de baby zich volop bewegen. Dit is volgens experts ook belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Schopjes zijn namelijk bevorderlijk voor de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten. Wanneer de baby 7 weken oud is, en dus nog een foetus is, begint hij zich in de baarmoeder te bewegen. Heb je een rustige baby in je buik? Geen zorgen. Je belt pas je verloskundige als je veranderingen voelt in het beweeggedrag van je ongeboren baby. “Zwangeren wordt verteld dat ze moeten letten op significante veranderingen in de beweging van de baby. Dat is eigenlijk het enige advies dat kan worden gegeven”. Ofwel: was je baby eerst een druktemaker in je buik en dan opeens niet, bel dan je verloskundige.

Lees ook: ONDERZOEK ZEGT, GOED TEKEN ALS JE BABY AAN HET EIND VAN JE ZWANGERSCHAP ACTIEF IN DE BUIK IS