De beste leeftijd om met zwemles te beginnen is volgens deskundigen 1 jaar

07.05.2021 09:02

Zwemles: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zo stellen experts dat de beste leeftijd om met zwemles te beginnen 1 jaar al is. Als je kind net een dreumes wordt, dus.

De meeste kinderen in Nederland gaan vanaf 4 jaar op zwemles. Toch kun je al met een baby van 3 maanden oud lekker komen spetteren in het water. Op de leeftijd van drie maanden kan je baby zich beter op temperatuur houden zodat het niet direct afkoelt in het koudere water en is de weerstand iets groter. Maar je hoeft zéker niet 4 jaar te wachten.

Gelukkig bieden steeds meer zwembaden speciale lessen voor de kleintjes aan:

  • Babyzwemmen: 12 weken tot 1 ½ jaar
  • Peuterzwemmen: 1 ½ jaar ( kindje moet kunnen lopen) tot 3 jaar *
  • Kleutersurvival zwemmen: 3 jaar tot 4 jaar *

Lees ook
Met de kinderen zwemmen? Dubbele dosis chloor in zwembaden door corona

Verdrinken

En dat is helemaal geen slecht idee, vinden experts. De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Maar meestal is het nog wel lastig om eerder dan 4 jaar een zwemdiploma te halen. Daarom kun je wat dat betreft beter wachten tot je kind 4,5 is, want als ze 4 zijn gaan ze ook net naar de basisschool en verandert er al genoeg. Maar je kind vertrouwt laten voelen met het water en zichzelf boven water kunnen houden, dat kan zeker al als je kind jonger is dan 4 jaar.

Bron: allesoverzwemles

In samenwerking met Mama Magazine