18 x de mooiste jongensnamen die beginnen met de letter D

20.04.2023 12:03
jongensnamen letter d

Wat babynameninspiratie is natuurlijk nooit weg. Ben je op zoek naar jongensnamen met de letter D? Dan zie je hier goed! Wij verzamelden een aantal van de leukste jongensnamen met de letter D én zochten voor je uit wat de namen betekenen. 

Jongensnamen met de letter D

 1. Daan
  Daan komt van Daniël en dat komt uit het Hebreeuws. Het betekent zoiets als ‘mijn rechter is God’.
 2. Dante
  Het is de afkorting van de Middeleeuwse naam Durante en komt uit het Italiaans. Het betekent ‘de durende, de onvergankelijke’.
 3. Damian
  Deze naam komt van het Griekse Damianus. Over de precieze betekenis van deze naam doen verschillende verhalen de ronde, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het Griekse woord ‘damazein’. Dit betekent ‘bedwingen, overwinnen’.
 4. David
  Een Bijbelse naam die uit het Hebreeuws komt. Het betekent ‘lieveling, vriend’
 5. Dies
  Dies komt van Dignum en dat komt weer van de Germaanse naam Degenhelm. Hierbij betekent het eerste deel ‘dappere strijder’ en het tweede deel ‘helm’.
 6. Dean
  Een typisch Engelse jongensaam: Dean. Vroeger was het zelfs alleen een achternaam, maar sinds de jaren ’60 wordt-ie ook als voornaam gebruikt. Het betekent ‘uit/nabij de vallei’.
 7. Davey
  Davey komt van David (nummer 4 in dit rijtje).
 8. Dennis
  Deze naam is een afgeleide van Dionysius – een Griekse naam. Dionysius betekent ’tot Dionysos behorende’. Dionysos was de Griekse god van de wijn.
 9. Diederik
  Dit is een Germaanse naam die zoiets betekent als ‘machtig onder het volk’.
 10. Dirk
  Een beetje valsspelen, want Dirk komt van Diederik, nummer 9 in dit rijtje.
 11. Douwe
  Dit is een echte Nederlandse, eigenlijk Friese, naam. Er zijn eigenlijk twee kampen wat betreft de betekenis van de naam. Enerzijds denken mensen dat het ‘duif’ betekent, anderzijds denken mensen dat het wederom een variant op David is – nummer 4 in dit rijtje.
 12. Dylan
  Het kan zijn dat deze naam van het Welshe woord ‘dylanwad’ komt, dit betekent invloed. Het kan ook dat het ‘zoon van de zee’ betekent – vanwege een legendarische held uit Wales die Dylan heette, en – je raadt het al – zoon van een zeegod was.
 13. Dominique
  Deze naam komt van de Latijnse naam Dominicus, wat ‘de Heere toebehorend’ of ‘op de dag des Heeren (zondag) geboren’.
 14. Don
  Don komt van Donald, een Engelse naam die zijn oorsprong vindt in het Gaelisch of Keltisch. Het betekent ‘wereldheerser’.
 15. Dion
  Deze naam komt, net als Dennis, van Dionysius. Het betekent ook ’tot Dionysos behorende’ – Dionysos was de Griekse god van de wijn.
 16. Danny
  Deze naam komt van Daniël – net als nummer 1 in dit rijtje.
 17. Daimy
  Dit betekent zoiets als ‘zoon van Demeter’. Demeter was de godin van de aarde en de landbouw
 18. Dex
  De naam komt waarschijnlijk uit het Latijns en dan van het Latijnse woord ‘dexter’. Dit betekent ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’.