Zo douche je veilig met je baby
Samen douchen met je kindje is een verbindend moment dat bovendien water én moeite bespaart. Maar misschien vind je dit als kersverse ouder best spannend. Er zijn namelijk enkele do’s en dont’s die je in gedachten moet houden.
In dit artikel lees je wat je moet weten voordat je onder de douche stapt met je baby.
Wanneer voor het eerst?
Als je je goed genoeg voelt, mag je in principe in je kraamweek al douchen met je kindje. Het is handig als de kraamhulp nog aanwezig is om je te helpen, bijvoorbeeld met het aanpakken, afdrogen en aankleden van je baby. Is de kraamzorg al vertrokken? Schakel dan de hulp van je partner, vrienden of familie in. Zij kunnen je helpen om je baby af te drogen en warm te houden, zodat jij zelf nog even kunt douchen. Na drie weken kan je zelf, zonder hulp, met je kindje gaan douchen, omdat je baby zich dan beter warm kan houden. Wel kan je natuurlijk hulp van je partner inschakelen. Die kan helpen door je kindje af te drogen en warm te houden zodra je hem of haar hebt gewassen zodat jij zelf ook nog even kunt douchen.
Voorbereiding
Ga je samen met je baby douchen? Leg alvast de schone kleertjes en verzorgingsproducten klaar en zorg dat de badkamer een aangename temperatuur heeft. Leg je baby, in een luier en ingewikkeld in een badcape, op het aankleedkussen. Spring eerst zelf onder de douche en voer je badritueel uit. Pak daarna je baby op om samen te douchen. Droog na het samen douchen eerst je baby af en dan pas jezelf om te voorkomen dat je kindje te snel afkoelt.
Let op de temperatuur
Misschien douche je zelf graag extra warm. Heerlijk om even te ontspannen, maar die hitte is niet goed om je baby te wassen. Een jonge huid is nog erg gevoelig en kan sneluitdrogen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur rond de 37 graden blijft.
Veiligheidsmaatregelen
Hoewel een badkamer over het algemeen een veilige ruimte is, zijn er manieren om het extra veilig te maken om samen te douchen met je baby. Controleer bijvoorbeeld ofer scherpe randjes en hoekjes zijn en dek deze af. Zorg ook voor n anti-slipmat om het risico op uitglijden te verminderen. Daarnaast is het belangrijk dat je, zeker bij een pasgeboren baby, de douchestraal niet rechtstreeks op het hoofdje richt en niet te hard zet.
Was je baby niet te vaak
Je baby hoeft niet vaak gewassen te worden. Zeker in de eerste maanden is de huid erg gevoelig en kan snel uitdrogen. Gebruik liever ook geen shampoo of zeep; alleen water voldoende is om je baby schoon te maken. Shampoo en zeep kunnen bovendien voor irritatie zorgen, wat je natuurlijk wilt voorkomen.
Samen schoon
Efficiëntie, duurzaamheid of gewoon voor het huid-op-huidcontact: er zijn genoeg redenen om samen met je kindje onder de douche te stappen. Bereid je goed voor en maak gebruik van de bovenstaande tips om het samen douchen niet alleen leuk, maar ook zo veilig mogelijk te maken.