Yvette’s zoon had het RS-virus: ‘Twee dagen later naar de dokter, was hij er niet meer geweest’
Het RS-virus: veel baby’s krijgen het. Meestal is het niet gevaarlijk. Maar in sommige gevallen wel, zoals bij het zoontje van Yvette.
Ze waarschuwt nu anderen.
‘Ik heb er lang over getwijfeld om dit te delen… Maar ik vind toch dat er beter ingegrepen moet worden.
Ons zoontje was nog net geen 6 maanden toen hij heel verkouden werd en benauwd kreeg 4 dagen lang zijn we bezig geweest om voor hem de juiste hulp te krijgen en elke keer werden we weer terug naar huis gestuurd er was al sprake van het rs virus.
Ons zoontje werd steeds zieker en wou niet meer drinken enkele slokken wat we bij hem binnen kregen kwam er met een boog werd uit. Na weer heel wat telefoontjes naar dokters mocht hij dan eindelijk naar een kinderarts. Eenmaal daar werd hij opgenomen in het ziekenhuis en kregen we te horen als we 2 dagen later waren dat hij er niet meer geweest zou zijn hij lag daar nog geen 48 uur en ze hebben hem al 3 x terug moeten halen toen is hij overgeplaatst naar de ic.Toen hij daar lag kregen wij ook te horen dar het daadwerkelijk om het rs virus ging.
Volledig onder slaapmiddelen en alles toeters en bellen, we schrokken ons rot. Ons zoontje is hier gelukkig goed weer boven op gekomen. Ik hoop dat artsen hier beter op gaan letten. En ik hoop dat jullie mama’s zich niet laten afwimpelen als je het niet vertrouwt.’
Het RS-virus
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een veelvoorkomend virus dat infecties aan de luchtwegen veroorzaakt, vooral bij baby’s en jonge kinderen. Hier zijn enkele belangrijke punten over het RS-virus bij baby’s:
- Symptomen: RSV kan variëren van milde verkoudheidsachtige symptomen tot ernstige luchtweginfecties, zoals bronchiolitis en longontsteking. Symptomen kunnen zijn: hoesten, piepende ademhaling, moeite met ademhalen, verstopte neus, koorts, prikkelbaarheid, verminderde eetlust en lusteloosheid.
- Risicogroepen: Zuigelingen jonger dan 6 maanden, vooral prematuur geboren baby’s en baby’s met onderliggende medische aandoeningen, lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties door RSV-infectie vanwege hun nog onvolgroeide immuunsysteem en kleinere luchtwegen.
- Besmetting: RSV verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon via druppeltjes in de lucht wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest. Het virus kan ook worden verspreid door direct contact met besmette oppervlakken.
- Seizoenaliteit: RSV-infecties komen het meest voor in de herfst, winter en vroege lente. Het is een van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij jonge kinderen tijdens deze seizoenen.
- Preventie: Er is geen specifieke behandeling voor RSV-infectie, maar er zijn preventieve maatregelen die kunnen helpen de verspreiding van het virus te verminderen, zoals regelmatig handen wassen, vermijden van nauw contact met zieke mensen, vermijden van rookomgevingen en het beperken van blootstelling aan grote menigten tijdens het RS-seizoen. Er is ook een medicijn genaamd palivizumab dat sommige risicogroepen kan helpen beschermen tegen ernstige RSV-infecties.
- Medische zorg: Als een baby symptomen van RSV vertoont, vooral als ze moeite hebben met ademhalen, blauw worden rond de lippen of neus, ernstige hoest hebben of weigeren te eten, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname en zuurstoftherapie nodig zijn.