Wanneer is het voor een baby te koud om naar buiten te gaan?
Winter betekent dat het goed koud kan zijn buiten, zeker in de ochtenden en avonden. Maar is naar buiten gaan dan wel zo’n goed idee als je een baby hebt? Kan je baby op een veilige manier naar buiten als het vriest?
Het antwoord is: misschien. Kinderen, maar vooral baby’s, zijn gevoeliger voor temperatuurveranderingen dan wij volwassenen. “Omdat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te reguleren dan volwassenen, kunnen kinderen snel een gevaarlijk lage lichaamstemperatuur ontwikkelen (onderkoeld raken). Pasgeboren baby’s zijn vatbaar voor onderkoeling, vanwege hun grote lichaamsoppervlak, kleine hoeveelheid onderhuids vet en verminderd vermogen om te rillen,” zegt The American Academy of Pediatrics (AAP). Maar gelukkig zijn er wel manieren om je baby veilig mee naar buiten te nemen bij vriestemperaturen.
Baby aankleden in de winter
Om warm te blijven in de winter, is het enorm belangrijk om lagen aan te trekken – voor zowel baby’s als volwassenen. Maar het is wel erg belangrijk om je baby niet te oververhitten door te veel laagjes aan te trekken. Want als je baby het te warm heeft, dan is het ook gevaarlijk. De algemene vuistregel is dat je baby aangekleed moet zijn in één laag meer dan waar jij je comfortabel in voelt. Als jij als moeder zelf tevreden bent met één shirt met lange mouwen, dan moet je baby waarschijnlijk een onesie met lange mouwen aan, plus nog een shirt of een licht jasje.
Als je gaat wandelen met de kinderwagen, kleed je baby dan warm aan en neem een kleedje of knuffeltje mee om je baby zo warm mogelijk te houden. Als je buiten bent moet je naast een winterjas en warme broek of sneeuwbroek niet vergeten om een muts en wanten bij ze aan te trekken. De meest kwetsbare delen van een babylichaam zijn de ledematen, zoals hun kin, neus, oren, vingers en tenen.
Als je gaat rijden met de winterdagen moet je niet vergeten dat de de veiligheid van een autostoeltje van allergrootste belang is. Zelfs als je probeert om je baby warm te houden. Baby’s mogen namelijk geen winterjas, zeer dikke kleding of dekens onder de riemen van hun autostoeltje dragen. De riemen zullen niet strak genoeg aansluiten bij je baby. Wanneer ze dat wel doen, dan is het onveilig is bij een botsing.
Welke buitentemperatuur is te koud voor baby’s?
Boven het vriespunt: Extreme kou begint een factor te worden wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt. Je kunt nog wel naar buiten, maar dat zal niet lang meer duren.
Ver onder het vriespunt: Zodra de temperatuur onder de -6 graden begint te dalen, is het het best om binnen te blijven als dat mogelijk is. Houd ook rekening met gevoelstemperatuur, de wind kan namelijk veel kouder aanvoelen dan je misschien denkt, vooral op de gevoelige huid van je baby.
Binnen: Als je binnen bent, is de ideale temperatuur voor je thermostaat 20 tot 22 graden. Onthoud dat babydekens niet veilig zijn voor de wieg, omdat het een risico kan vormen voor wiegendood (SIDS). Als je bang bent dat je baby het ’s nachts koud heeft, dan kun je je baby in een slaapzak.
Symptomen
Houd je baby goed in de gaten als je samen buiten bent, bij deze symptomen moet je onmiddellijk de huisarts bellen:
Symptomen van onderkoeling bij baby’s en kinderen
- Rillen (let op, jonge baby’s rillen niet!)
- Onduidelijke spraak
- Trage, oppervlakkige ademhaling
- Zwakke pols
- Onhandigheid
- Slaperig of zeer weinig energie
- Verwarring of geheugenverlies
- Verlies van bewustzijn
- Helderrode en koude huid (bij baby’s)
Symptomen van bevriezing bij baby’s en kinderen
- Koude huid
- Soms een zwelling
- Tintelingen en een branderig gevoel, later vaak stekende pijn.
- Rode huid, kan ook wit of zelfs blauwachtig worden
- Stijfheid
- Blaarvorming
- Witte, koude en stugge huid die afsterft en zwart wordt
Conclusie
Je kunt dus zeker nog met je baby naar buiten, maar blijf op de hoogte van de temperatuur. Kleed je baby in lagen aan, volg de richtlijnen en let goed op de symptomen van je baby die erop kunnen wijzen dat hij of zij het koud heeft. Blijf ook niet te lang buiten en als het onder de -6 graden is, ga dan helemaal niet naar buiten voor bijvoorbeeld een wandeling.