Voor het eerst een auto kopen? Hier moet je op letten

27.05.2024 11:30

Naar school, dansles of voetbaltraining: naarmate je kids ouder worden, komt een auto steeds handiger uit. Bij het kopen van een (nieuwe) auto komt veel kijken. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, kan dit dus best intimiderend zijn.

Om het je wat makkelijker te maken, zetten we op een rijtje waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een auto.

De juiste maat
Het kiezen van een passende familieauto begint met een aantal overwegingen. Bijvoorbeeld hoeveel ruimte je nodig hebt. Kies je bijvoorbeeld voor een ruime en comfortabele SUV waar je soms tot wel 7 zitplaatsen hebt en een grote kofferbak, of zoek je een minder ruim model zoals een hatchback om makkelijk door kleine straatjes in een drukke stad te rijden?

Oud of nieuw?
Afhankelijk van je budget en het soort auto waar je naar op zoek bent, is het handig om te kijken of je meer baat zou hebben bij een gloednieuwe auto of een tweedehands model. Tweedehands voertuigen zijn namelijk over het algemeen een stuk voordeliger. Hoe wil je je auto verzekeren? Ook dit is minder prijzig bij een tweedehands model. Vaak neem je hier namelijk niet de meest uitgebreide verzekering voor. De waarde van je (toekomstige) wagen heeft namelijk invloed op de premie van je autoverzekering. Let er bij zowel nieuwe als tweedehands aankopen altijd goed op dat je je voertuig bij een betrouwbare dealer aanschaft, anders kan het dat dit opeens duurder uitvalt. Bijvoorbeeld door onverwachte onderhoudskosten.

Maak een proefrit
Heb je een auto gevonden die helemaal bij je past? Maak dan wel altijd een proefrit. Zelfs als de wagen er van buiten tip-top uitziet, kan het soms tegenvallen zodra je instapt. Zo kan de auto misschien minder soepel rijden dan je gehoopt had of zijn de stoelen minder comfortabel dan verwacht. Om vervelende verrassingen na aankoop te voorkomen, is het maken van een proefrit bij zowel tweedehands als nieuwe voertuigen een must.

Laat je occasion keuren
Het kopen van een tweedehandsauto vermindert kosten, maar het is wel belangrijk om zeker te weten dat ‘ie goed functioneert voor de aanschaf. Doe je dit niet, dan kan het voertuig een stuk duurder uitvallen door extra kosten bij een automonteur. En nog veel erger: je kan je eigen veiligheid en die van je kind(eren) riskeren. Deze zogenoemde aankoopkeuring laat je doen door een onafhankelijke keurmeester. Hij of zij inspecteert de staat van de wagen en geeft je een schatting van de onderhoudskosten als er mankementen zijn. Zo weet je waar je aan begint voordat je je occasion aanschaft. Op nieuwe auto’s zit vaak een aantal jaar garantie. Een APK-keuring voor nieuwe elektrische en benzineauto’s is pas verplicht na 4 jaar.

Goed voorbereid op pad

Met de bovenstaande overwegingen ga je goed voorbereid op pad voor de aanschaf van je eerste auto. Zo kan je samen met de kids naar alle belangrijke naschoolse activiteiten, of natuurlijk op vakantie met je nieuwe wagen!