Seksuele voorlichting Lentekriebels vanaf groep 1: ‘Opeens wil mijn kind billen zien’

06.03.2024 15:56

Het is een gevoelig onderwerp onder ouders en scholen: is het nu juist wel of niet aan te raden om seksuele voorlichting te geven op basisscholen? Zijn kinderen in de kleuterklas er te jong voor? 

Wanneer begin je wel met dit soort voorlichting, over billen, piemels, meisjesfluffies en baby’s maken?

Experts vinden het juist een goed idee. Seksuele voorlichting op de basisschool is een belangrijk onderdeel van het onderwijs dat kinderen helpt om een gezond begrip van seksualiteit en relaties te ontwikkelen. Seksuele voorlichting helpt kinderen te begrijpen dat seksualiteit een normaal onderdeel is van het menselijk leven en dat hun lichaam verandert naarmate ze ouder worden. Kinderen leren over lichamelijke veranderingen, hygiëne en gezondheid, evenals over het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en zwangerschap.

Maar veel moeders vinden het belachelijk. ‘Sinds deze week de Lentekriebels bezig zijn, merk ik thuis ander gedrag. Opeens wil mijn zoon van 5 jaar de hele tijd iedereens billen zien. Ik dacht, waar komt dat nou vandaan? Dat deed hij nooit? De broek gaat naar beneden en ze lachen als broers bij elkaar om elkaars billen. Ik vind het onschuldig hoor, maar toch. Het komt wel door wat ze op school hebben gehoord. En dat vind ik dan toch ergens lastig.’

Seksuele voorlichting: wat is de Week van de Lentekriebels?

De Week van de Lentekriebels is een jaarlijks terugkerende themaweek die wordt georganiseerd door Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met de GGD’en. Deze week richt zich op seksuele vorming en relationele vaardigheden voor kinderen op de basisschool, van groep 1 tot en met groep 8.

Tijdens de Week van de Lentekriebels worden scholen aangemoedigd om aandacht te besteden aan diverse aspecten van seksuele vorming, passend bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van de kinderen. Dit kan variëren van lichamelijke ontwikkeling en hygiëne tot het leren omgaan met gevoelens, relaties en grenzen. De focus ligt op het bieden van positieve en respectvolle informatie die kinderen helpt om gezonde keuzes te maken en zichzelf en anderen te respecteren.

Tijdens deze week worden er speciale lessen en activiteiten georganiseerd op scholen, waarbij ook vaak ouders worden betrokken. Het doel is om seksualiteit bespreekbaar te maken, taboes te doorbreken en kinderen te ondersteunen bij hun seksuele en relationele ontwikkeling op een manier die passend is voor hun leeftijd en ontwikkeling.

Bron: Seksuele vorming