Op vakantie als je zwanger bent: waar moet je rekening mee houden?

23.06.2023 07:00
vakantie zwanger

Nog even weg met je geliefde voor de baby er is: veel mensen doen het. Dat is een goed idee, want er samen uit voor de spannende tijd begint is heerlijk en bovendien is het fijn om de rust te hebben om stil te staan bij je zwangerschap. Of je nu met het gezin gaat waar al een kleintje in is of met z’n tweeën: er zijn wat dingen om rekening mee te houden als je op vakantie gaat als je zwanger bent. 

De fijnste tijd om tijdens je zwangerschap op reis te gaan, is het tweede trimester. Vaak heb je dan niet meer zo’n last van de zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester en is het nog niet zo zwaar als in het laatste trimester. Maar ook in het tweede trimester zijn er dingen om rekening mee te houden als je op vakantie gaat.

Waar moet je rekening mee houden als je zwanger bent en op vakantie gaat?

  • Zwangerschapskaart: deze moet je natuurlijk bij je hebben. Als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet, is het fijn als je alle informatie overzichtelijk hebt. Tegenwoordig werken veel verloskundigen met de Orfeus Zwanger! app. Hierin staat je zwangerschapskaart, maar vind je ook al je lab- en bloeduitslagen, echometingen en beelden. Handig!
  • Zithouding: dit geldt voor zowel een vlieg- als autovakantie. Let op dat je niet te lang in dezelfde houding zit en dat je af en toe beweegt. Als je gaat vliegen is het goed om ieder half uur even op te staan en heen en weer te lopen. In de auto kun je natuurlijk je stoel in andere houdingen zetten, doe dit af en toe.
  • Medicijnen: het is handig als je een paar dingen standaard bij je hebt als je op vakantie gaat. ORS – een middel tegen uitdroging, vooral fijn als je last hebt van diaree. Neem ook een middel tegen insectenbeten mee. Ondanks dat insectenbeten in veel gevallen onschuldig zijn, kun je er wel last van heb. Handig om dit dus bij je te hebben. Een beetje in diezelfde categorie: neem een tekentang mee.
  • Voldoende drinken: altijd belangrijk als je zwanger bent, maar nog meer tijdens het reizen of op een zonnige bestemming; zorg ervoor dat je genoeg drinkt. Maak dat je altijd een flesje water bij je hebt.
  • Telefoonnummer verloskundige: nogal wiedes, zul je denken. Natuurlijk staat het telefoonnummer van je verloskundige in je telefoon. Maar wat als je die telefoon kwijtraakt of als-ie gestolen wordt? Het is verstandig om op een los briefje het nummer op te schrijven. Zo weet je zeker dat je nooit misgrijpt.
  • Check de zorgverzekering: goed om te checken voor je op reis gaat; wat dekt de zorg- en/of reisverzekering. Je wil niet voor hele hoge kosten komen te staan in het buitenland. Door van tevoren goed te checken wat er wel en niet onder je verzekering valt, voorkom je dit.
  • Eten in het buitenland: misschien een open deur, maar let in het buitenland extra goed op wat je wel en niet eet. Eet alleen maaltijden die goed warm zijn, en vermijd streetfood zoveel mogelijk – hoe lekker het er ook uit ziet. Ook is het verstandig om in restaurantjes of bars drankjes zonder ijsklontjes te bestellen.

Vliegen en zwanger: tot wanneer mag dat?

Bij een eenling mag je vliegen tot 36 weken, bij een meerling tot 34 weken. Vanaf 28 weken heb je een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige om aan boord te stappen. Dat het medisch gezien mag, betekent trouwens niet dat het echt lekker is om dan nog op vakantie te gaan. Met een buik die flink in de weg kan zitten en een oncomfortabel gevoel als je te lang in dezelfde houding zit, is vliegen misschien niet echt een fijne optie.