Niet best: dit is wat langdurig speengebruik doet met het gebit van je kind

20.04.2023 11:27
speengebruik

Je hebt het vast wel eens gehoord: een speen is niet echt goed voor het gebit van je kind. Maar hoe slecht kan het zijn, toch? Het antwoord is: heel slecht. Langdurige speengebruik is veel slechter dan we dachten, zo vertelt een kindertandarts aan RTL Nieuws. 

Het ziet er onschuldig uit en eigenlijk staat het best schattig, zo’n speentje in de mond van je kleintje. Toch is het niet zo onschuldig als het lijkt. Kindertandarts Janneke Krikken legt aan RTL Nieuws uit dat veel van de kinderen die zij ziet, een afwijkend slik- en praatpatroon hebben als gevolg van langdurig speengebruik. Dat zit zo: als een kindje aan een speen zuigt, zit de tong tegen de bodem van de mond. De bovenkaak blijft hierdoor smal en dat kan als ze groot zijn voor ruimtegebrek van tanden en kiezen zorgen. De tong hoort namelijk tegen het gehemelte aan te liggen, met de punt achter de voortanden. Door die druk groei de bovenkaak in de breedte; precies zoals het hoort.

Zwakke mondspieren door langdurig speengebruik

Bovendien ontwikkelt een kindje door langdurig speengebruik zwakke mondspieren, waardoor ze meer door hun mond ademen. De mond blijft dan als het ware open hangen. Zoals je je kunt voorstellen is dat niet top voor de kaakontwikkeling, maar uit verschillende onderzoeken blijkt ook nog eens dat het risico op hart- en vaatziekten groter wordt én dat het later voor snurkproblemen kan zorgen. Niet echt wat je wil, natuurlijk.

Het mond open verhaal vergroot ook de kans op gaatjes. Normaliter heeft de tong een zelfreinigend vermogen en verwijdert het tandplak. Maar als er minder ruimte is, gebeurt dat niet goed en dat vergroot de kans op gaatjes. Daarnaast zorgt een open mond voor minder speeksel – ons natuurlijke antibacteriële middeltje. Hoe minder speeksel, hoe meer bacteriën, zou je dus kunnen zeggen.

Spraakproblemen

Als klap op de vuurpijl kan langdurig speengebruik ook nog eens lispelen tot gevolg hebben. Lispelen betekent dat de tong een beetje naar buiten blijft hangen als een kindje praat. Het ontstaan van lispelen heeft te maken met de manier van slikken: vanaf de eerste verjaardag van je kleintje zou het slikken volgens het ‘volwassen’ patroon moeten gebeuren. Maar als een kleintje nog uit de fles drinkt of een speen gebruikt, blijven ze slikken als een kind – dat is de manier hoe ze ook melk uit de borst zouden krijgen. Daardoor blijft de tong naar buiten komen en gaan ze praten met hun tong tussen de tanden.

Tips voor stoppen met speengebruik

Het advies van de kindertandarts is om de speen in ieder geval weg te doen voordat je kleintje een jaar wordt. Maar hoe doe je dat? We verzamelden een paar tips om het leed dat de speen weggooien heet te verzachten:

  1. Laat je kleintje de speen aan een baby geven als je op kraamvisite gaat
  2. Probeer uit te leggen dat jouw kind al zo groot is dat-ie het niet meer nodig heeft en dat spenen echt voor kleine kindjes bedoeld zijn.
  3. Gooi de speen samen weg op de dag dat de vuilniswagen komt.
  4. Bouw het geleidelijk af. Bijvoorbeeld door de speen alleen nog te geven als het bedtijd is en overdag de speen op te bergen in een kastje.
  5. Maak het leuk: doe de speen op de post voor de spenenfee, geef hem rond de feestdagen aan Sinterklaas of de Kerstman of laat de spenenfee naar je huis komen en leg dan uit dat andere kindjes daardoor lekker kunnen slapen, en de jouwe een kadootje krijgt.
Bron: RTL Nieuws