Neofobie: als je peuter níets wil eten wat hij of zij nog niet kent
Eten met een peuter: dat kan een hele uitdaging zijn. Wanneer je de hele dag bezig bent als moeder met schoonmaken, boodschappen doen, koken… Om je peuter vervolgens keihard ‘NEE’ te horen zeggen.
Zeker avondeten met groenten zorgt vaak voor veel gedoe thuis.
Ik wil niet
Het wordt op de grond gegooid, je maakt ruzie aan tafel, huilend op de gang… Het eetmoment kan daarom helemaal niet gezellig zijn. Het heeft allereerst een naam: neofobie. Dat is een angst om iets nieuws te eten. Je peuter wil graag alleen eten wat hij of zij al kent, dat is veilig en vertrouwd. Dat wordt als je kind een kleuter is alleen maar erger: tussen de vier en zeven jaar is deze neofobie op zijn hoogtepunt. Je kunt daarom in de peutertijd al zoveel mogelijk nieuwe smaken introduceren.
Lees ook
Kinderen die veel knoeien met hun eten, zouden intelligenter zijn
Hmmm, lekker mama
Hoe pak je dat nou het beste aan, dat eten met een gillende peuter, die niets wil?
- Maak er geen strijd van. Wat je ook doet, het is maar een bord eten. Als je kind omvalt van de honger, dan eet-ie echt wel. Maak geen drama aan tafel, dan associeert je kind alleen maar ruzie met dat bord groenten.
- Schenk zelf geen aandacht aan dat bord leegeten. Zing een liedje, klets met je partner, praat over iets anders, doe een dansje, wat dan ook. Zo leid je de aandacht af van dat je kind móet eten. En dan zul je zien, dan gaan ze opeens wel braaf eten.
- ‘Dan krijg je ook geen toetje.’ Bijna alle ouders roepen het wel eens als hun peuter zijn groente laat liggen. Straf heeft geen zin als het gaat om eten. Je wilt het een vrolijk moment houden. Dus laat het gaan en geef je kind gewoon wel dat kwarkje toe.
- Maak je geen zorgen. Het is niet erg als je kind een poosje wat slechter eet. Laat je kind zelf bepalen hoeveel hij van wat eet. Bied hem wel zoveel mogelijk verschillende groenten en andere etenswaren aan, maar dwing hem of haar niets op.
- Eet altijd op vaste momenten en laat je kind niet alles zelf uit de kast pakken: iets lekkers moet wel speciaal blijven.
- Eet zelf ook aan tafel: een goed voorbeeld doet volgen.