Moeders slapen gemiddeld niet meer dan 4 uur per nacht

17.10.2023 13:46

Ben je moe? Je bent niet de enige. Tenminste, als je kinderen hebt dan. Dan zou je als moeder gemiddeld 3 tot 5 keer wakker worden per nacht.

Dan weer een speen, dan weer een fles melk, dan weer een droom of een slok water…

Met kinderen is geen nacht hetzelfde. Pasgeboren baby’s hebben voeding nodig om de paar uur, dus moeders worden meestal om de 2-4 uur ’s nachts wakker om hun baby te voeden. Maar ook als je kind ouder is, kun je er nog vaak uit moeten.

En de gevolgen zijn niet al te best. Slaapgebrek kan leiden tot problemen met concentratie, geheugen, besluitvorming en cognitieve prestaties. Dit kan van invloed zijn op je werk en dagelijkse taken. Onvoldoende slaap kan bovendien leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst en depressie. Je kunt je gevoeliger voelen voor stress en moeilijkheden in emotionele regulatie.

Als je kind moeite heeft met slapen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de slaapgewoonten te verbeteren. Hier zijn enkele tips om te overwegen:

  1. Zorg voor een vaste bedtijdroutine: Een consistent bedtijdschema helpt kinderen hun biologische klok te reguleren en in slaap te vallen op hetzelfde tijdstip. Een routine kan bestaan uit activiteiten zoals een warm bad, een verhaaltje voorlezen, en rustige tijd om te ontspannen.
  2. Creëer een comfortabele slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind comfortabel en uitnodigend is. Dit betekent dat de kamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur moet zijn. Een favoriet knuffeldier of deken kan ook troost bieden.
  3. Beperk schermtijd voor het slapengaan: Elektronische apparaten zoals tablets, smartphones en televisies kunnen het inslapen bemoeilijken vanwege het blauwe licht dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken. Beperk het gebruik van schermen minstens een uur voor het slapengaan.
  4. Stimuleer fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan kinderen helpen ’s nachts beter te slapen. Zorg voor voldoende tijd voor spelen en bewegen gedurende de dag, maar vermijd intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan.
  5. Vermijd grote maaltijden voor het slapengaan: Zware maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en ongemak. Probeer het avondeten minstens een paar uur voor het slapengaan te plannen.
  6. Stimuleer ontspanning: Leer je kind ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of progressieve spierontspanning, om te helpen kalmeren voor het slapengaan.
  7. Stel grenzen voor nachtelijke activiteiten: Als je kind ’s nachts vaak uit bed komt of moeite heeft met in slaap vallen, stel dan duidelijke grenzen en leg uit dat het belangrijk is om in bed te blijven tot het tijd is om op te staan.
  8. Praat met je kind: Het is essentieel om met je kind te praten en te luisteren naar eventuele zorgen of angsten die hun slaap kunnen verstoren. Een open communicatie kan helpen om eventuele problemen aan te pakken.
  9. Overweeg professionele hulp: Als je kind aanhoudende slaapproblemen heeft die niet verbeteren ondanks je inspanningen, kan het raadzaam zijn om een kinderarts of een slaapspecialist te raadplegen. Er kunnen onderliggende medische of gedragsproblemen zijn die aandacht vereisen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het aanpakken van slaapproblemen, want het kan even duren voordat nieuwe gewoonten en routines effect hebben. Elk kind is anders, dus het kan nodig zijn om verschillende benaderingen te proberen om te ontdekken wat het beste werkt. Het creëren van een positieve en ondersteunende slaapomgeving is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van je kind.