Met deze 7 trucs breng je je borstvoeding en het kolven goed op gang

09.05.2022 10:00

Borstvoeding geven: voor veel vrouwen een mooi en intiem moment samen met je baby. En als het niet lukt om wat voor reden dan ook, dan is dat ook goed natuurlijk.

Maar als je na je bevalling wilt dat het geven van de borst op gang komt, eventueel met een kolfapparaat, dan zijn daar een aantal trucs voor te bedenken.

  • Kolf minimaal 7 tot 8 keer, zeker 15 minuten elke 24 uur
  • Als je baby goed drinkt dan stopt hij of zij vanzelf met drinken als ze genoeg hebben gedronken. Je kolft dan alleen de gemiste voedingen (of als je vooruit werkt omdat je weet dat je een voeding weg zult zijn)
  • Als je baby na 12 uur proberen aan de borst na de bevalling nog niet goed kan drinken, dan begin je met kolven
  • Het beste is om binnen 6 uur na de geboorte te beginnen met borstvoeding, of anders binnen 12 uur. Dan komt de melkproductie het beste op gang, ook voor de lange termijn. Als je baby nog niet kan drinken in deze uren, dan kun je met de verpleegkundige overleggen of het slim is om te kolven
  • De eerste tijd is het goed om ook ‘s nachts te kolven. Probeer maximaal 4 uur tussen de kolfsessie ’s nachts aan te houden.
  • Uit onderzoek is gebleken, dat de eerste dagen na de bevalling met de hand kolven kan bijdragen aan meer colostrum en meer moedermelkaanmaak op lange termijn. Dat komt omdat je dan je borst ‘melkt’, in plaats van met een apparaat vooral de tepel stimuleren om melk uit te geven.
  • Vraag een lactatiedeskundige of een arts om hulp als pijn hebt, je tepels rood zijn of ontstoken lijken, als je last hebt van harde plekken op je borsten of als je denkt dat er nog veel melk achterblijft.

Lees ook
Vrouw verbaast met haar roze ‘aardbeien’-moedermelk: ‘Ook dit is borstvoeding, hoor’

Bron: Isala